sv car Lazar1Vidovdan je nepokretni verski praznik koga praznuju Srpska pravoslavna crkva (15. jun po julijanskom kalendaru, 28. jun po gregorijanskom) i Bugarska pravoslavna crkva i jedan je od najvećih srpskih praznika. Kod Srba je poznat pod nazivom Vidovdan, a kod Bugara Vidovden ili Vidov den.

Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum. Od svih je najznačajniji Kosovski boj, pogibija kneza Lazara (1371-1389) i tzv. propast Srpskog carstva, pa se tog dana, pored svetog Amosa, od početka XX veka slavi i crkveni praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika.

Car Lazar je jedan  od srpskih velikaša koji su vladali srpskim carstvom posle Dušana Silnog. Po smrti cara Uroša, patrijarh Jefrem je, tadašnjeg kneza Lazara, krunisao za srpskog cara. Lazar je slao: izaslanstvo u Carigrad sa monahom Isaijom i molio da se skine anatema sa srpskog naroda. Sagradio je mnoge crkve, a najpoznatije su Ravanica i Lazarica. Obnovio je Hilandar i Gornjak, a bio je ktitor i ruskog manastira Pantelejmona.

Lazar je stalno ratovao sa tadašnjom moćnom turskom silom, ali je, 28. juna na Kosovu, srpska vojska izgubila bitku, a turski car Murat posekao je svetog mučenika Lazara. Telo mu je preneto i sahranjeno u njegovoj zadužbini Ravanici kod Ćuprije. Kada je počela seoba Srba, narod je nosio sa sobom i njegove svete mošti i sklonio ih u manastir Ravanicu na Fruškoj gori. Za vreme Drugog svetskog rata 1942. godine, njegovo telo preneto je u Beograd, gde je počivalo sve do 1988. godine, kada je preko svih srpskih zemalja i oblasti krenulo ponovo na Kosovo u man. Gračanicu. Odatle je 1989. preneto u Lazarevu zadužbinu man. Ravanicu, kod Ćuprije, gde i danas počiva.

Dan 28. jun (15. jun) naš narod naziva Vidovdan. Ovaj dan je i u istoriji i u legendi poznat kao dan kada se odigrala Kosovska bitka i kada je propalo srpsko carstvo, o čemu ima mnogo knjiga, priča, legendi i naučnih tumačenja.

U pravoslavnoj crkvi se na ovaj dan ne spominje ni Vid, ni Vidoje niti Vitus, niti je kakva služba tom svecu sastavljena, niti taj svetac ima svog tropara. Narodno predanje veli da je Miloš Obilić na Kneževoj večeri, noć uoči kosovskog boja rekao Knezu Lazaru: "Sutra je Vidov dan, videće se ko je vera a ko je nevera".

Srpska pravoslavna crkva na ovaj dan čini spomen proroku Amosu i svetom Knezu Lazaru.

Na Vidovdan niko ne peva, ne igra i ne veseli se; toga dana narod se priseća ratnika i izginulih na Kosovu, a običaj je bio da se obilaze i groblja ratnika poginulih u balkanskim ratovima.

Na Kosovu se veli da uoči Vidovdana, u gluvo doba noći, sve reke poteku za časak crveno kao krv.

Na Kosovskom Polju, na mestu bitke, raste crveni, kosovski božur, koji ne može da raste ni na kom drugom mestu. Na Vidovdan kukavica prestaje da kuka za kosovskim junacima.

Neki od događaja koji su se zbili na Vidovdan:

1389 - bitka na Kosovu, sukob srpske vojske pod vođstvom kneza Lazara i turske vojske pod vođstvom sultana Murata,
1914 - atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu, što je pokrenulo Prvi svetski rat,
1915 - srpski ministar unutrašnjih poslova Ljubomir Jovanović sa albanskim političarem Esad-pašom potpisuje u Tirani sporazum o stvaranju realne unije između Srbije i Albanije.
1919 - potpisan Versajski sporazum, čime je završen Prvi svetski rat,
1921 - srpski kralj Aleksandar I Karađorđević doneo Vidovdanski ustav, Ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca,
1948 - na inicijativu Sovjetskih delegata Andreja Ždanova, Maljenkova i Suslova doneta Rezolucija Informbiroa što je označilo razlaz između Jugoslavije i istočnog bloka,
1989 - obeleženo 600 godina Kosovske bitke, Milošević govorio na Gazimestanu
1990 - usvojeni amandmani na Ustav Hrvatske, kojim Srbi više nisu bili konstitutivni narod u Hrvatskoj,
1991 - slučaj navodnog ubistva trojice vojnika Jugoslovenske narodne armije, poznatiji kao slučaj Holmec,
1992 - probijen koridor kod Brčkog, spojena dva dela Republike Srpske,
1995 - snage bosanskih Srba sprečile pokušaj ABiH i HVO Deblokade Sarajeva,
2000 - U Velikom Ropotovu organizovane prve Vidovdanske igre,
2001 - Slobodan Milošević izručen tribunalu u Hagu,


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE