zastavasrbija

Niš,16.04.2020. Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je da su od poslednjeg izveštaja do danas do 15 časova testirani uzorci 3.194 osobe, od kojih je 445 bilo pozitivno.

Kisić Tepavčević je na redovnoj konferenciji za novinare, koja je ovog puta održana u Nišu, precizirala da je do danas hospitalizovano 3.511 pacijenata, na respiratoru se nalazi 120 obolelih, dok su ukupno testirane 29.472 osobe.

Ona je naglasila da su u poslednja 24 časa preminula još četiri pacijenta, pri čemu su tri osobe muškog, a jedna ženskog pola.

U našoj zemlji su od početka epidemije preminule 103 osobe, a smrtnost u ovom momentu iznosi 1,9 odsto, dodala je Kisić Tepavčević.

Taj procenat se smanjuje u odnosu na juče kada je iznosio više od dva odsto, istakla je ona, dodavši da je ukupan broj zaraženih do danas 5318.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ je ukazala na to da je ukupan broj izlečenih građana do sada 443, pri čemu je navela podatak da je do danas testirano 6.070 zdravstvenih radnika, od kojih su 593 pozitivna na koronavirus, a preminulo je njih pet.

Ona je rekla da su hospitalizovana 382 zdravstvena radnika, napomenuvši da su oni grupa koja je profesionalno pod povećanim rizikom, pri čemu procenat oboljevanja u toj grupi iznosi između 10 i 15 odsto svih obolelih, što je slučaj i u drugim zemljama.

Kisić Tepavčević je, odgovarajući na pitanje o broju zaraženih u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti ''Gornja Topaonica'', rekla da je u ovom trenutku 318 pacijenata i 152 zdravstevna radnika u toj ustanovi u izolaciji.

Prema njenim rečima, 44 osobe su imale simptome respiratornih infekcija i zadovoljavale su definiciju slučaja za testiranje, ali nisu bile pozitivne, a dalje analize su pokazale da je virus potvrđen kod šest zdravstvenih radnika i kod dva pacijenta.

Epidemiolog Branislav Tiodorović poručio je da se situacija u Nišu drži pod kontrolom, i dodao da su kapaciteti na jugu Srbije spremni da prime sve građane kod kojih je dijagnostifikovan COVID-19 ili imaju sumnju na to.

Tiodorović je istakao da KC Niš, bez obzira na to što su u njemu smešteni zaraženi iz Gerontološkog centra, raspolaže dovoljnim kapacitetima da može da prihvati najteže bolesnike.

Proširujemo kapacitete privremenih bolnica tako da raspolažemo sa još 700 postelja, s tim što sada imamo veliku pomoć jer će i kovid bolnica u Leskovcu moći da primi 220 pacijenata i ona je počela da se popunjava, rekao je on.

Takođe, Tiodorović je saopštio da je u Domu za osobe ometene u razvoju u Trbunju kod Blaca potvrđena infekcija kod 27 radnika, ali ne i kod štićenika, pri čemu je najavio ponavljanje testiranja.

Istovremeno, on je naveo da pojačane gužve pred prodavnicama ne bi trebalo da predstavljaju opasnost, ukoliko se svi pridržavaju potrebnih mera, pri čemu je uputio poziv građanima da se pred praznični vikend, tokom kojeg će biti produžen policijski čas, ponašaju odgovorno.
izvor:srbija.gov.rs

Osnovne informacije o koronavirusu COVID-19 i preventivna zaštita OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE