zastavasrbija

Beograd, 17.04.2020. Epidemiolog Predrag Kon saopštio je da su od poslednjeg izveštaja do danas do 15 časova testirani uzorci 3.094 osobe, a da su 372 laboratorijska nalaza bila pozitivna na koronavirus, dok je sedam osoba preminulo.

Kon je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija izneo podatak da je do danas hospitalizovano 3.765 osoba, da su 122 pacijenta na respiratoru, a da su ukupno 534 osobe izlečene.

Ukupno je testirano 32.566 lica, naglasio je on i dodao da su od sedam preminulih osoba, pet muškog, a dve ženskog pola.

U našoj zemlji je od početka epidemije ukupno zaraženo 5.690 osoba, preminulo je 110 lica, pri čemu procenat smrtnosti iznosi 1,93, dodao je Kon.

On je ukazao na to da je u našoj zemlji na koronavirus pozitivno 616 zdravstvenih radnika, da se rezultat čeka za njih još 95, a da je ukupno testirano 6.567 zdravstvenih radnika.

Kon je istakao i da nema smisla porediti broj inficiranih između različitih zemalja, jer se koriste drugi podaci i automatski se dobijaju drugi rezultati.

Imamo različitu metodologiju testiranja. Jasno je da mi proširujemo testiranje, i tražićemo i one sa najblažim simptimima, naglasio je on, uz napomenu da jedino što može da se upoređuje jeste broj umrlih na 100.000 stanovnika, a sve ostalo je neuporedivo, jer se neprekidno menja.

Prema njegovim rečima, mere će trajati i dalje, ne ovakve kao sada, ali će se ozbiljno promišljati o tome šta će ostati kao obavezno ponašanje, a šta će biti preporuke,

On je naglasio da mere ne treba vezivati samo za vanredno stanje, jer će i posle povlačenja vanrednog stanja neke mere ostati u skladu sa Zakonom o proglašenju epidemija od posebnog značaja.

Povlačenje vanrednog stanja ne znači i odjavu epidemije, jer će se to desiti onda kada se za to steknu uslovi i kada bude došlo do pada novozaraženih, rekao je on i najavio da će se testiranje kolektivnog imuniteta sprovoditi tokom leta.

Treba sačekati da se završi epidemija i da se sakupe podaci iz sveta i naše zemlje, pa onda testirati kakvo je stanje kolektivnog imuniteta u populaciji, zaključio je Kon.

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Ivana Milošević je navela da je početkom ove nedelje počeo prijem obolelih od koronavirusa u Institutu za ortopediju Banjica, gde postoji još uvek značajan kapacitet za prijem novih pacijenata.

Odgovarajući na pitanja novinara o stanju u ustanovama socijalne zaštite, epidemiolog Predrag Kon je precizirao da je koronavirusom u tim ustanovama zaraženo 312 korisnika i 70 zaposlenih.

Korisnici u takvim ustanovama za koje postoje procene da mogu biti potencijalni prenosioci, kako je naglasio, izolovani su, dok su takvi zaposleni u kućnoj izolaciji.

On je napomenuo da ima ukupno 74 ustanove socijalne zašite, čiji je osnivač država, sa kapacitetom od 14.512 korisnika, od čega je 57 ustanova za smeštaj odraslih i starih.

Kada je reč o privatnim domovima za smeštaj odraslih, njih ima 229, kapaciteta 8.617 korisnika, ukazao je Kon.
izvor:srbija.gov.rs
Osnovne informacije o koronavirusu COVID-19 i preventivna zaštita OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE