Brus1004201

Brus,22.04.2020. Štab za vanredne situacije opštine Brus izdao je saopštenje u cilju obaveštavanja građana koje prenosimo u celosti:

SAOPŠTENjE ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE OPŠTINE BRUS, 22. april 2020. godine

     U skladu sa izmenama Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja Vlade Republike Srbije, OpŠVS Brus obaveštava svoje građane:

     * Radi suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 i zaštite stanovništva od te bolesti, za vreme vanrednog stanja zabranjeno je kretanje na javnim mestima, odnosno van stanova, prostorija i objekata za stanovanje u stambenim zgradama i izvan domaćinstva (okućnica):
     - licima sa navršenih 70 godina, izuzev petkom od 04:00 do 07:00 časova, radi kupovine namirnica, kao i utorkom, petkom i nedeljom u periodu od 18:00 časova do 01:00 čas narednog dana, u trajanju od 30 minuta, u prečniku do 600 metara udaljenosti od mesta prebivališta, odnosno boravišta,
     - licima koja nisu navršila 70 godina ‒ od 18:00 do 05:00 časova radnim danima, kao i vikendom po donetoj Odluci Vlade Republike Srbije,

       * Radi izvođenja kućnih ljubimaca, kretanje je, izuzetno, u vreme zabrane, dozvoljeno licima koja nisu navršila 70 godina, u periodu od 23:00 časa do 01:00 čas narednog dana, kao i subotom i nedeljom od 08 do 10 časova, u trajanju od 20 minuta, najviše do 200 metara udaljenosti od mesta prebivališta, odnosno boravišta.

     * Zabrana kretanja na javnim mestima ne primenjuje se na građevinske radnike angažovane na propisno prijavljenim gradilištima niskogradnje i visokogradnje.

       * Kretanje u vreme zabrane je dozvoljeno osobama sa razvojnim smetnjama i autizmom, isključivo u pratnji jedne odrasle osobe (jednog roditelja ili staratelja) najviše do 200 metara udaljenosti od mesta prebivališta, odnosno boravišta.
       Slepa, slabovida, gluva ili nagluva lica, kao i lica koja se usled postojanja sličnih oštećenja ne mogu kretati samostalno, mogu se kretati u pratnji jednog pratioca, u vreme kada je u skladu sa odredbama ovog člana izlazak lica dozvoljen.

       * Dozvoljen rad: poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, škola za obuku vozača, kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo
Rad se može obavljati isključivo uz poštovanje svih mera zaštite i korišćenje sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava- maski i rukavica.

     * Nalaže se da JKP „Rasina“ Brus uz preduzimanje svih mera zaštite protiv širenja virusa COVID-19, izvrši otvaranje Zelene pijace u Brusu, uz prethodnu dezinfekciju svih površina. Pijace će raditi od 07,00 do 15,00 sati. Zabranjuje se ulaz na Zelenu pijacu sa motornim teretnim vozilima. Ulaz za građane biće iz ulice Mike Đorđevića, a izlaz na Oslobodilačku ulicu.

     * Nalaže se Komunalnoj inspekciji opštine Brus da u saradnji sa drugim službama vrši kontrolu svih mera zaštite u objektima na otvorenom i zatvorenom prostoru koji su počeli sa radom.

     * Radnici Centra za socijalni rad opštine Brus- Dom za stara lica, koji trenutno nisu radno angažovani u obavezi su da se pridržavaju socijalne distance uz preduzimanje svih zaštitnih mera u cilju smanjenja rizika od širenja virusa COVID-19 zbog predstojećeg radnog angažovanja.

     * U skladu sa Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja, Opština Brus je izdala preporuku za ograničavanje radnog vremena maloprodajnih objekata:
- Ponedeljak - četvrtak od 7:00 do 17:00 časova,
- Petak za građane starije od 70 godina 04:00 - 7:00 časova, u prodavnicama koje imaju odobrenje od strane Ministarstva trgovine za rad u navedem vremenskom intervalu, a za ostale građane u vremenu 08:00 - 17:00 časova.
Trgovac može, u skladu sa gore navedenom preporukom da samostalno odredi radno vreme u navedenim vremenskom intervalu. Broj potrošača u maloprodajnim objektima uskladiti sa veličinom objekta uz poštovanje opštih mera prevencije i fizičke udaljenosti potrošača.

     * Do daljeg nije dozvoljen rad objektima čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, kao i delatnost koji podrazumeva blizak fizički kontakt.                                                                                                                      

Komandant OpŠVS Brus
Saša Milošević

Osnovne informacije o koronavirusu COVID-19 i preventivne mere zaštite OVDE
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE