zastavasrbija

Beograd, 28.04.2020. Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je da su od poslednjeg izveštaja do danas, do 15 časova, testirani uzorci 5.446 osoba, pri čemu su 222 nalaza bila pozitivna na prisustvo koronavirusa, čime se ukupan broj zaraženih povećao na 8.497.

Kisić Tepavčević je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija iznela podatak da je do danas hospitalizovano 2.517 pacijenata, a da se na respiratoru nalazi 79 obolelih.

Ukupno je izlečeno 1.260 lica, naglasila je ona i dodala da su od šestoro preminulih, tri osobe muškog, a tri ženskog pola.

U našoj zemlji je od početka epidemije ukupno preminulo 168 osoba, dodala je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, najviše zaraženih je u Beogradu – 2.122 osobe, što je 27,38 odsto od ukupnog broja, zatim Nišu 1.189 – 15,34 odsto, Ćupriji tri odsto, Leskovcu 2,68, Kruševcu 2,41, Valjevu 2,32, Aleksincu 2,12, Paraćinu 1,99, Jagodini 1,60 i Boru 1,56 odsto.

U ostalim gradovima i mestima zabeležen je manji broj zaraženih, pri čemu su retka područja gde nema prisustva virusa, rekla je ona i dodala da je procenat pozitivnih slučajeva na današnji dan u odnosu na ukupan broj stanovnika 0,12 odsto.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da od danas parkovi i šetališta mogu biti otvoreni, a oni koji se u njima nalaze moraju biti na odgovarajućem odstojanju i pridržavati se svih preporuka prevencije oboljenja.

Prema njegovim rečima, od danas se dozvoljavaju i treninzi na otvorenom, sa potpunim korišćenjem svih preporuka koje je Krizni štab utvrdio.

Videćemo naknadno šta se može učiniti za one sportove koji su u zatvorenom, a vrlo brzo će i ta odluka biti doneta, najavio je Tiodorović.

Takođe, kako je preneo, od 4. maja obnavlja se međugradski saobraćaj, kao i gradski saobraćaj u Novom Sadu i Kragujevcu, a od 8. maja u Beogradu i Nišu, ali bez klimatizacije.

Od 8. maja rade i tržni centri, a od 11. maja i vrtići, uz dobru pripremu, dok će se avio-prevoz obnoviti od 18. maja.

Pokretanje avio-saobraćaja će biti moguće prema preporukama svetskih avio-agencija i uz sagledavanje epidemiološke situacije, rekao je Tiodorović, dodavši da će svi koji će početi da rade u narednom periodu morati da se dobro pripreme i da sprovedu sve mere i obaveze koje će propisati Ministarstvo zdravlja, Republička komisija za zarazne bolesti i Institut za javno zdravlje.

Restorani i kafići, kako je rekao, počeće sa radom takođe 4. maja, s tim što će na otvorenom prostoru u baštama biti potrebno držati socijalnu distancu i zaštitna sredstva, kao i u zatvorenom prostoru, uz poštovanje ostalih mera koje su i do sada važile za bilo koji zatvoreni prostor.

Tiodorović je, takođe, rekao da su u Gerontološki centar Niš vraćena 52 korisnika, kao i neki od zaposlenih koji su imali dva negativna nalaza na SOVID 19.

Imunolog Srđa Janković poručio je da smo na putu da dobijemo prvu rundu u borbi sa virusom, ako se uspešno bude sprovelo ublažavanje mera, ali je upozorio na to da tu borbu još nismo dobili i da ne treba da se opustimo.

Što se tiče prirodnog uspostavljanja imuniteta, to je završni proces svake epidemije, ali nama nije bio cilj da to ubrzamo, jer bismo platili strahovit danak u ljudskim životima, već nam je cilj bio da ga usporimo, rekao je on.

Upitan da li je moguće da virus sam nestane, on je rekao da postoji mogućnost da on postane sezonski patogen, zatim da prirodno nestane, ali da ta mogućnost nije velika.

Darija Kisić Tepavčević je ukazala na to da smo svedoci da se koronavirus održava i prenosi i u uslovima visokih temperatura, te da je za njegovo uginuće potrebna veća temperatura od 25 stepeni, ali uz vlažnost vazduha od 20 odsto, kao i značajan UV faktor.
izvor:srbija.gov.rs
Osnovne informacije o koronavirusu COVID-19 i preventivna zaštita OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE