Beograd,08.05.2020. Nezavisno udruženje novinara Srbije pruža podršku koleginicama i kolegama redakcije KRIK, a političare poziva da se suzdrže od zapaljive retorike i uvreda uperenih protiv istraživačkih novinara.

Koleginice i kolege iz KRIK – a već godinama pišu o kriminalnim i korupcionaškim aferama koje imaju velike posledice po srpsko društvo u ekonomskom, bezbednosnom, ali i moralnom smislu. Zbog svog profesionalnog rada i iznošenja činjenica o različitim slučajevima neretko su izloženi pritiscima, a nekada i ozbiljnom ugrožavanju njihove bezbednosti.

Nakon što je KRIK objavio 5.05.2020. tekst pod nazivom Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države, usledila je salva uvreda i verbalnih napada na naše koleginice i kolege jer u tekstu se pojavljuje između ostalog i fotografija na kojoj se nalazi sin predsednika Aleksandra Vučića u drušvu inkriminisanih ličnosti.  Tekst  se pre svega bavi ratom škaljarskog i kavačkog klana i obiluje podacima i materijalima koji slikovito objašnjavaju ovu temu, a pomenuta fotografija je samo jedan detalj koji je očigledno privukao najveću pažnju.

Gotovo da nema ministra u Vladi RS koji nije ovaj tekst protumačio kao napad na porodicu Vučić i uvredljivim opaskama prokomentarisao skidajući fokus javnosti sa svrhe i novootkrivenih informacija koje su daleko važnije od same fotografije predsednkovog sina koja sama po sebi ne dokazuje njegovu (nikakvu) kriminalnu delatnost niti je to negde navdeno u tekstu.

NUNS osuđuje ovakvu vrstu retorike i ponašanja najviših državnih zvaničnika i poziva ih da prestanu sa  napadima i pritiscima na novinare i sa spinovanjem i skretanjem pažnje javnosti sa važnih otkrića na neke sporedne teme.

U poslednjih četiri meseca NUNS je zabeležio 70 pritisaka i napada na novinare, a 30% tih napada dolazi upravo od predstavnika države.
NUNS
Osnovne informacije o koronavirusu COVID-19 i preventivna zaštita OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE