VladaSrbije osnazivanjezena11620

Beograd,11.06.2020. Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šefica Kancelarije UN Women Milana Rikanović, uručile su danas ugovore o realizaciji projekata ekonomskog osnaživanja žena za četiri nevladine organizacije, u vrednosti od 16 miliona dinara.

Mihajlović je istakla da Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Ministarstvo za evropske integracije i UN Women treću godinu zaredom realizuju IPA projekat „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, u okviru kog su omogućeni finansijski uslovi za osnaživanje žena na lokalu.

Puno toga smo uradili na republičkom nivou, ali to nije dovoljno, moramo sve aktivnosti spustiti na lokal i drago mi je što ćemo kroz ove projekte podržati posebno ranjive kategorije žena, kao što su žene na selu, Romkinje i žene sa invaliditetom, istakla je ona.

Prema njenim rečima, za tri godine podržano je 16 nevladinih organizacija sa ukupno 57 miliona dinara, dok je za unapređenje rodne ravnopravnosti u 20 lokalnih samouprava izdvojeno 10 miliona dinara.

Ona je ponovila da je rodna ravnopravnost jedan od prioriteta Vlade Srbije i da će, u saradnji sa organizacijama civilnog društva, položaj žena na lokalu biti poboljšan.

Kroz projekte koje smo podržali neke žene će upisati fakultete, steći dodatne veštine, nabavićemo opremu za preradu voća i povrća, obezbediti im obuke i mentorski rad. Hvala ministarki Joksimović na zalaganju što ćemo i u budućnosti nastaviti da radimo na ovom polju zajedno, a sve u cilju da se položaj žena u Srbiji unapredi, naglasila je Mihajlović.

Joksimović je izrazila zadovoljstvo zbog toga što već tri godine konkretnim projektima iz fondova Evropske unije podržavamo žene u Srbiji, i najavila da će i kroz IPA 2019 biti izdvojeno dva miliona evra za unapređenje rodne ravnopravnosti.

Ženama otvaramo prostor u javnoj sferi, ali je njihov položaj u porodičnim odnosima i dalje opterećen. Nažalost, mnoge žene se i danas odriču imovine, a to je kapital za osnaživanje i sticanje ekonomske samostalnosti, rekla je ministarka.

Kako je naglasila, Srbija će nastaviti da prati i podržava evropske trendove u pogledu rodne ravnopravnosti, koji su u skladu sa Strategijom za rodnu ravnopravnost, koju je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila prošle godine.

Rikanović je ukazala na to da je kriza izazvana epidemijom koronavirusa još jednom pokazala da se rodne nejednakosti u kriznim situacijama umnožavaju.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što će i ove godine odobreni projekti doprineti ekonomskom osnaživanju žena i ublažavanju posledica koje je izazvala epidemija.

Predsednica Udruženja Romkinja „Osvit“ Ana Saćipović izrazila je zahvalnost potpredsednici Vlade i čitavoj zajednici na podršci, uz napomenu da je pripadnicama romske populacije neophodna pomoć.

Kroz ovaj projekat 100 pripadnica romske zajednice biće osnaženo, navela je Saćipović, objasnivši da je reč o ženama koje su ekstremno siromašne i nisko obrazovane i kojima je podrška neophodna kako bi zauzele mesto u društvu koje im pripada.

Projekat „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ zajednički realizuju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Ministarstvo za evropske integracije i UN Women, uz finansijsku podršku Evropske unije.
izvor i foto:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE