Eupis srednja0620

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije najavila je 25. juna 2020. godine da će 8. i 9. jula, na portalu eUprava, biti dostupna nova usluga elektronski upis – eUpis u srednju školu.

Usluga će biti omogućena za sve redovne škole i gimnazije, osim muzičkih, baletskih, specijalnih i privatnih škola.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović istakao je tim povodom da će po prvi put ove godine upis u srednju školu biti dostupan potpuno elektronski – od podnošenja prijave za upis do notifikacije da je upis kompletiran.

U skladu sa tim, učenici i njihovi roditelji ili drugi zakonski zastupnici ne treba da dolaze u školu radi upisivanja, objasnio je on i dodao da će mogućnost upisa učenika direktno u školi postojati i ove godine, ali je preporuka da se upis odradi onlajn preko eUprave.

Škole će, po prijemu prijave koju je roditelj popunio na portalu eUprava, po službenoj dužnosti pribaviti podatke o učeniku iz matične knjige rođenih, iz evidencije prebivališta i informaciju iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu, kao i podatke o prethodno završenom obrazovanju, na bazi čega je učenik i bio raspoređen u tu srednju školu.

Na osnovu tih podataka i podataka koje je roditelj popunio u prijavi, ovlašćeno lice škole će završiti upis bez potrebe da roditelj dolazi u školu.

Dakle, potrebno je samo da roditelj ima kreiran nalog na portalu eUprava kako bi mogao da pokrene uslugu eUpis u srednju školu. Zbog toga svi roditelji (ili drugi zakonski zastupnici), koji imaju decu za upis u srednju školu, treba da provere svoje naloge na portalu eUprava.

Ukoliko ih nemaju, potrebno je da ih kreiraju, kako bi 8. i 9. jula elektronski upisali svoje dete u srednju školu u kojoj je raspoređeno.

Što se tiče muzičkih, baletskih i specijalnih škola, upis se vrši 29. juna, za šta je potrebno da se roditelji obrate tim školama kako bi se informisali o posebnim uslovima upisa.

I ove škole će u pozadini koristiti elektronski sistem za upis, tako da ni ovim roditeljima takođe neće biti traženi na uvid papirni dokumenti.
izvor i foto:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE