Brus zgradaOpstine

Brus,30.06.2020. Povodom nepovoljne epidemiološke situacije na teritoriji opštine Brus Štab za vanredne situacije održao je sednicu i doneo sledeće preporuke u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja virusne infekcije COVID-19 na teritoriji opštine Brus.

OPŠTINSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE BRUS

Povodom nepovoljne epidemiološke situacije na teritoriji opštine Brus a u saradnji sa epidemiloškom službom ZZJZ Kruševac i Domom zdravlja Brus , OpŠVS Brus je doneo preporuke koje je potrebno sprovoditi, a sve u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja virusne infekcije COVID-19 na teritoriji opštine Brus. Nakon pogoršanja stanja i povećanog broja inficiranih lica virusnom infekcijom COVID-19, a u skladu sa Odlukama Kriznog štaba Vlade Republike Srbije, u svim ustanovama, zatvorenim prostorima i javnim mestima potrebno je strogo se pridržavati preventivnih i protivepidemijskih mera, s toga OpŠVS Brus donosi sledeće :

PREPORUKE

 1. Obavezno je nošenje zaštitnih maski kao preventivna mera pojačanog zdravstvenog nadzora, radi sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 u svim zatvorenim prostorima, trgovinskim radnjama, zanatskim objektima i objektima za pružanje igara na sreću, javnim institucijama, bankama, poštama, obrazovnim i dr.institucijama, u javnom prevozu, kako od strane zaposlenih tako i od strane korisnika usluga.
 1. Preporučuje se obavezno držanje fizičke distance od minimum jednog metra uz obavezno nošenje zaštitne opreme, a sve u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.
 1. Opštinska uprava Brus, svi subjekti od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje i druge službe na području opštine Brus, u obavezi su da se pridržavaju Instrukcije o organizaciji radnih prostora u organima državne uprave i službi Vlade RS u primeni mera zaštite od zarazne bolesti COVID-19 nakon ukidanja vanrednog stanja.
 1. Preporučuje se odlaganje organizovanja školskih matura, sportskih takmičenja, turnira, kulturno-umetničkih skupova, kao i porodičnih okupljanja (svadbe, rođendani, krštenja, proslave i sl.) na kojima učestvuje veći broj ljudi.
 1. Preporučuje se da se sahrane svojih najbližih obavljaju u što manjem broju prisutnih lica bez primene ostalih drugih običaja, uz pridržavanje svih propisanih mera sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.
 1. Ugostiteljski objekti u obavezi su da se strogo pridržavaju propisanih mera, uputstava i instrukcija propisanih od strane Kriznog štaba Vlade Republike Srbije. Preporučuje se odgovornim licima svih vrsta ugostiteljskih objekata da zbog pogoršanja epidemiološkog stanja na teritoriji opštine Brus, skrate radno vreme svojih objekata u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.
 1. JKP "Rasina“ Brus da vrši redovnu dezinfekciju svih javnih površina, gradskih ulica i trotoara, kruga Doma Zdravlja Brus, kao i drugih javnih površina sa velikom frekvencijom ljudi.
 1. Preporučuje se strogo pridržavanje mera i naredbi ministra zdravlja koje podrazumevaju da i dalje ostaje na snazi zabrana ulaska u Dom za stara lica Centra za socijalni rad u Brusu, kao i zabrana korisnicima da izlaze iz istih.
 1. Preporučuje se strogo pridržavanje svih popisanih mera, preporuka, uputstava, instrukcija i zaključaka Kriznog štaba Vlade Republike Srbije, kao i Opštinskog štaba za vanredne situacije Brus.
 1. Preporučuje se starijim licima da bez preke potrebe ne napuštaju svoje domove zbog pogošane epidemiološke situacije na teritoriji opštine Brus, a ukoliko moraju, da se strogo pridržavaju propisanih mera, instrukcija i preporuka, a sve u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.
 1. Preventivne i protivepidemijske mere koje treba sprovoditi u ustanovama i preduzećima a odnose se na zaposlene:
  • Preporučuje se korišćenje sopstvenog prevoza za dolazak na posao i odlazak sa posla kako ne bi došlo do bliskih kontakata zaposlenih u toku putovanja. Potrebno je koristiti lična zaštitna sredstva, maske i rukavice ukoliko lica nisu sama u vozilu.
  • Obavezno meriti temperaturu zaposlenima pri ulasku u ustanovu, beskontaktnim termometrom, osobe sa povišenom temperaturom odmah vratiti kućama, i o eventualnim neželjenim pojavama odmah obaveste Dom zdravlja Brus.
  • Obavezan je prolazak zaposlenih kroz dezobarijeru prilikom dolaska na posao (osvežavati rastvorom hlornog preparata koji se redovno priprema), pri tom dezinfikovati ruke,
  • Obavezno je korišćenje lične zaštitne opreme (maski i rukavica) kao i dezinfekcija ruku zaposlenih kao i korisnika koji budu u mogućnosti to da prihvate,
  • Zaposleni i korisnici koji imaju zdravstvene tegobe: temperatura, bol u grlu, kijanje, kašalj, otežano disanje, dijareja, bolovi u zglobovima i mišićima ne dolaze na posao, već javljaju telefonom šefu o svom zdravstvenom stanju,
  • Nekoliko puta dnevno dezinfikovati radne površine (stolove), tastature, monitore, miševe računara, kvake, drške od nameštaja, prozorske ručke, rukohvate i naslone stolica, toalete,slavine, prekidače itd.

KOMANDANT OpŠVS
Saša Milošević

Osnovne informacije o koronavirusu COVID-19 i preventivna zaštita OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE