AC zgradaopstine

Aleksandrovac,07.07.2020. Opštinski Štab za vanredne situacije na XI vanrednoj sednici, održanoj 07.07.2020.godine, kojom je predsedavao predsednik opštine dr Mirko Mihajlović, komandant Štaba, doneo je ODLUKU O PROGLAŠENjU VANREDNE SITUACIJE NA TERITORIJI OPŠTINE ALEKSANDROVAC, počev od 08.07.2020.godine, usled pogoršanja epidemiološke situacije izazvane širenjem zarazne bolesti COVID-19.

Odluka je doneta u skladu sa predlogom Zavoda za javno zdravlje Kruševac. Danom stupanja na snagu ove Odluke primenjuju se i sledeće mere utvrđene Uredbom o dopunama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19:

 1. Zabraniti okupljanja više od 5 osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od 2 metra i odgovarajuće mere zaštite (nošenje zaštitne maske i/ili vizir i rukavica).
 1. Zabraniti organizovanje svečanosti (svadbe, rođendani, proslave krštenja) kao i sportske i druge manifestacije zabavnog karaktera (koncerti, utakmice…)
 1. Ograničiti rad ugostiteljskih objekata (kafića, barova, restorana, hotela i hotelskih restorana, kladionica koje pružaju ugostiteljske usluge, sala za organizvanje proslava, dečjih igraonica) na teritoriji opštine Kruševac. Predlažemo da se objektima ove vrste ograniči radno vreme na period od 7 do 20 časova.
 1. Rad ugostiteljskih objekata prilagoditi tako da broj osoba za stolom ne može biti veći od dvoje uz poštovanje obavezne distance od 2 metra između stolova. Broj osoba u objektu treba ograničiti tako da je moguće obezbediti udaljenost od najmanje dva metra od drugih osoba u svim pravcima. Svi zaposleni su u obavezi da nose maske i/ili vizire i rukavica, dok su poslodavci dužni da obezbede adekvatna sredstva za dezinfekciju ruku koja će biti lako dostupna. Na ulazu u objekat postaviti dezo-barijere sa odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom po preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije. U samom objektu potrebno je što češće sprovođenje dezinfekcije. U toaletima obezbediti tečni sapun i papirne ubruse.
 1. U svim obrazovnim ustanovama odložiti okupljanja (dodela svedočanstva, diploma i drugih skupova). Prijemni ispiti i upis učenika u obrazovnim ustanovama potrebno je organizovati uz primenu svih mera zaštite (fizička distanca od 2 metra, nošenje maske i /ili vizira i rukavica).
 1. U zatvorenom prostoru (javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni objekti, kladionice, verski objekti i druge radne organizacije) uvesti obavezno nošenje maski i/ili vizira uz redukovanje broja ljudi na određenom prostoru kako bi se distanca od 2 metra ispoštovala.

Preporuka je da u ovim objektima ukoliko postoje kafeterije/menze i slični prostori gde se prodaju i služe voda, sokovi ili hrana, ne rade do daljnjeg kako bi se smanjilo okupljanje većer broja osoba na jednom mestu i skratilo vreme boravka u zatvorenim prostorima.

Rad tržnih centara je moguć uz poštovanje zabrane okupljanja ljudi, uz obavezno poštovanje fizičke distance u lokalima i drugim objektima unutar tržnog centra.

 1. U javnom prevozu (gradski, međugradski, i drugi organizovani prevoz) obavezno je nošenje zaštitne maske i/ili vizira (vozači, redari, kontrolori i putnici) uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozipa. Licima bez zaštitne maske se zabranjuje ulaz vozilo javnog prevoza ili organizovanog prevoza. Broj i raspored putnika u vozilu treba da je takav da omogućava propisanu udaljenost međy njima od najmanje jedan metar. Vozači taksi vozila su u obavezi da imaju adekvatnu zaštitu (nošenje maski i rukavica) uz postavljanje zaštitne pregrade radi distanciranja od putnika u vozilu, kao i čestih provetravanja i dezinfekcija vozila.
 1. Zabraniti rad otvorenih i zatovorenih bazena, SPA i Njellness centara.
 1. Preporuka je da vrtići i predškolske ustanove sprovedu sve mere zaštite u skladu sa uputstvima nadležnog ministarstva. Preporuka roditeljima je da čuvanje dece organizuju mimo vrtića, osim ako radne obaveze roditelja to ne dozvoljavaju.
 1. U parkovima, dečjim i sportskim igralištima i tokom vežbanja na otvorenom prostoru, dozvoljeno je okupljanje do 5 osoba. Ne preporučuje se boravak u grupi koju čini više od 5 osoba, osim ako ne žive u istom domaćinstvu i u kojem inače ne primenjuju meru fizičkog distanciranja.
 1. U verskim objektima, i prilikom verskih obreda ( krštenja, pričešća, venčanja, opela i dr.) sprovoditi sve mere lične zaštite.
 1. Rad kozmetičkih, frizerskih salona, salona lepote, fitness-centara i teretana organizovati uz sprovođenje svih mera zaštite od strane zaposlenih (nošenje zaštitne maske, vizira i rukavica).
 1. U svim objektima javne namene javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni centri i drugi) potrebno je sprovoditi čestu dezinfekciju – minimum jednom dnevno odgovarajućim dezinfekcionim sredstvima po preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije.
 1. Preporuka da se u stambenim zgradama (upravnici) sprovodi minimum jedanput dnevno dezinfekcija zajedničkih prostorija uz upotrebu adekvatnih dezinfekcionih sredstava po preporuci Ministarstva zdravlja PC (ulaza, hodnika, stepeništa, liftova, podruma, vešernica i sl.)
 1. Preporuka javno komunalnim preduzećima je da sprovode što češće (minimum jednom dnevno) pranje ulica i javnih površina uz upotrebu adekvatnih dezinfekcionih sredstava po preporuci Ministarsva zdravlja Republike Srbije.
 1. Nadžor nad sprovođenjem propisanih mera vršiće Sanitarna inspekcija, Komunalna policija i Komunalna inspekcija.
 1. Doneti zaključci stupaju na snagu od 08.07.2020. godine od 07.00 sati.

Opštinski Štab za vanredne situacije na teritoriji opštine Aleksandrovac je na osnovu predloga Zavoda za javno zdravlje Kruševac, a usled pogoršanja epidemiološke situacije izazvane širenjem zarazne bolesti COVID-19, doneo Odluku o priglašenju vanredne situacije počev od 8.07.2020.godina od 7 časova. Od početka epidemije do danas u opštini Aleksandrovac 72 osobe obolele su od zarazne bolesti COVID-19 (u prvom talasu epidemije 42 osobe, a u drugom 30 osoba).
izvor:Informativna služba DK Aleksandrovac


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE