OpstinaBrus0316

Brus,08.07.2020. Štab za vanredne situacije opštine Brus doneo je mere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa COVID-19 tokom vanredne situacije koja je proglašena 07. jula 2020. godine u 07:00 časova.

Saopštenje Štaba za vanredne situacije opštine Brus prenosimo u celosti u cilju pravovremenog i tačnog informisanja građana

Na osnovu Odluke o proglašenju vanredne situacije na teritoriji opštine Brus broj: 87-289/2020-II od 07.07.2020 godine, Uredbe o dopunama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 (,, Službeni glasnik RS” broj: 66/2020, 93/2020 i 94/2020), i predloga mera epidemiološke službe ZZJZ Kruševac broj: 459 od 07.07.2020 godine, na devetnaestoj vanrednoj sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije Brus doneti su sledeći :

Z A K Lj U Č C I

 1. Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od 2 metra u zatvorenom prostoru (javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni objekti, kladionice i druge radne organizacije) kao i na zelenoj pijaci.

 2. Zabranjuje se okupljanje više od 5 osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od 2 metra i odgovarajuće mere zaštite (nošenje zaštitne maske i/ili vizir i rukavica).

 3. Zabranjuje se organizovanje svečanosti (svadbe, rođendani, krštenja) kao i sportske i druge manifestacije zabavnog karaktera (koncerti, utakmice i dr.)

 4. Ograničava se rad ugostiteljskih objekata (kafića, barova, restorana, hotela- hotelskih restorana, kladionica koje pružaju ugostiteljske usluge, sala za organizvanje proslava, dečjih igraonica), kao i objekata za pružanje igara na sreću (sportske kladionice, slot klubovi i dr.) na teritoriji opštine Brus. Radno vreme istih ograničava se na period od 7:00 – 20:00 časova.
  • Rad ugostiteljskih objekata prilagoditi tako da broj osoba za stolom ne može biti veći od dvoje uz poštovanje obavezne distance od 2 metra između stolova. Broj osoba u objektu treba ograničiti tako da je moguće obezbediti udaljenost od najmanje dva metra od drugih osoba u svim pravcima. Svi zaposleni su u obavezi da nose maske i/ili vizire i rukavica, dok su poslodavci dužni da obezbede adekvatna sredstva za dezinfekciju ruku koja će biti lako dostupna. Na ulazu u objekat postaviti dezo-barijere sa odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom po preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije. U samom objektu potrebno je što češhe sprovođenje dezinfekcije. U toaletima obezbediti tečni sapun i papirne ubruse.

 5. U svim obrazovnim ustanovama odložiti okupljanja (dodela svedočanstva, diploma i drugih skupova). Prijemni ispiti i upis učenika u obrazovnim ustanovama potrebno je organizovati uz primenu svih mera zaštite (fizička distanca od 2 metra, nošenje maske i /ili vizira i rukavica).

 6. Nalaže se PU "Pahuljice“ Brus da sprovedu sve mere zaštite u skladu sa uputstvima nadležnog ministarstva. Preporuka roditeljima je da čuvanje dece organizuju mimo vrtića, osim ako radne obaveze roditelja to ne dozvoljavaju.

 7. Zabranjuje se korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, SPA i Wellness

 8. U javnom prevozu (gradski, međugradski, i drugi organizovani prevoz) obavezno je nošenje zaštitne maske i/ili vizira (vozači, redari, kontrolori i putnici) uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Licima bez zaštitne maske se zabranjuje ulaz vozilo javnog prevoza ili organizovanog prevoza. Broj i raspored putnika u vozilu treba da je takav da omogućava propisanu udaljenost među njima od najmanje jedan metar. Vozači taksi vozila su u obavezi da imaju adekvatnu zaštitu (nošenje maski i rukavica) uz postavljanje zaštitne pregrade radi distanciranja od putnika u vozilu, kao i često provetravanje i dezinfekcija vozila.

 9. Nalaže se sprovođenje svih mera lične zaštite u verskim objektima, prilikom verskih obreda (krštenja, pričešća, venčanja, opela i dr.)

 10. Nalaže se odgovornim licima kozmetičkih, frizerskih salona, salona lepote, fitness-centara i teretana da organizuju rad uz sprovođenje svih mera zaštite od strane zaposlenih (nošenje zaštitne maske, vizira i rukavica).

 11. U parkovima, dečjim i sportskim igralištima i tokom vežbanja na otvorenom prostoru, dozvoljeno je okupljanje do 5 osoba uz pridržavanje svih propisanih mera zaštite. Ne preporučuje se boravak u grupi koju čini više od 5 osoba, osim ako ne žive u istom domaćinstvu

 12. Nalaže se organima lokalne samouprave i drugim javnim subjektima da preduzmu mere zaštite zaposlenih i organizuju vršenje usluga građanima u skladu sa datim preporukama.

 13. Nalaže se svim objektima javne namene (javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni centri i drugi) da sprovode čestu dezinfekciju - minimum jednom dnevno odgovarajućim dezinfekcionim sredstvima po preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije

 14. Nalaže se JKP "Rasina“ Brus da vrši redovnu dezinfekciju svih javnih površina, gradskih ulica i trotoara, kruga Doma Zdravlja Brus, kao i drugih javnih površina sa velikom frekvencijom ljudi.

 15. Nalaže se upravnicima stambenih zgrada da u saradnji sa JKP "Rasina“ Brus vrše redovnu dezinfekciju svih zajedničkih prostorija unutar stambene jedinice uz upotrebu adekvatnih dezinfekcionih sredstava po preporuci Ministarstva zdravlja PC (ulaza, hodnika, stepeništa, liftova, podruma, vešernica i sl.)

 16. Obavezno je poštovanje mera iz Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

 17. Kontrolu donetih zaključaka štaba vršiće inspektori Odseka za inspekcijske poslove Opštinske uprave Brus i Odeljenje sanitarne inspekcije Odseka za sanitarni nadzor Kruševac.

Opštinski štab za vanredne situacije Brus apeluje na članove porodica lica koja su testirana PCR testom, da ostanu kod kuće do dobijanja rezultata testiranog lica, kako bi se sprečilo dalje širenje virusa u populaciji i stabilizovala epidemiološka situacija na teritoriji opštine Brus .

KOMANDANT OpŠVS
Saša Milošević

Osnovne informacije o koronavirusu COVID-19 i preventivna zaštita OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Milica. 127491436
Kako SAMO mozete da apelujete na one koji cekaju rezultate testa da se ne krecu? Čemu onda sve ovo? Vi naredbom i sprovođenjem iste takve potencijalne nosioce stavite u izolaciju. Mnogo bode oci ovaj vas poslednji pasus,pa jos podebljan. Ne igrajte se i ne "sirite" virus svojom lakomisljenoscu. Nema apela potencijalnim nosiocima komandante,vec samoizolacija.Preventiva...ili definitivno pljunite u sve ove donete mere!
| 2 0
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE