NUNS press

Imajući u vidu sve veći broj nasilnih incidenata usmerenih prema medijskim radnicima Nezavisno udruženje novinara Srbiji, uz podršku organizacije Civil Rights Defenders, organizuje onlajn obuku Izveštavanje iz urbanog neprijateljskog okruženja.

Aleksandar Vasović i Zoran Kusovac, veterani ratnog izveštavanja će, između ostalog,  tokom sesija govoriti i o sledećim temama:

  • Šta podrazumeva neprijateljsko okruženje i osnovni principi izveštavanja
  • Kako se pripremiti za zadatak: oprema, zaštitna sredstva, preventivne mere
  • Kako se odnositi prema predstavnicima policije i mase: saveti i trikovi
  • Verbalna i neverbalna komunikacija sa sukobljenim stranama i jezik izveštavanja
  • Oružje, oprema, vozila: kako po spoljnim znacima prepoznati namere učesnika
  • Hapšenja: kako ih izbeći, kako se ponašati u slučaju zadržavanja; pravna pitanja
  • Komunikacija i društvene mreže

Svaka sesija predviđa i vreme tokom kojeg će Vasović i Kusovac odgovarati na pitanja polaznika.

Datum i vreme: 15.07 - 16.07.  od 10 - 12  i 14 -16 časova

Način prijave: kako bi se prijavili na seminar i dobili link za onlajn obuku popunite onlajn formular (link za pristup)

Napomena: predavači smatraju da je NUŽNO da u obuci učestvuje bar po jedan član uredničkog kolegijuma iz svake redakcije; urednici moraju biti svesni svih opasnosti i ograničenja kao i realnih mogućnosti svojih novinara na terenu i odgovorno se ponašati u skladu sa njima.

Aleksandar Vasović
Dopisnik agencije Reuters, biro u Beogradu. rednik i trener u BIRN. Dopisnik agencije The Associated Press. Urednik i novinar Radija B92. Novinar Radio Beograda. Izveštavao iz konflikata u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Preševskoj dolini, Makedoniji, Iraku, Avganistanu, Ukrajini, Severnoj Irskoj, Izraelu.
Aleksandar je dobitnik nagrade APME Deadline Reporting Award 2003 za izveštavanje o hvatanju Sadama Huseina.

Zoran Kusovac
Izveštač, dopisnik, urednik, producent, šef biroa, glavni urednik, izvršni direktor i direktor u elektronskim i štampanim medijima i multimediji: CNN, Sky News, Fox News, The Times, TRT. Analitičar Jane’s Group (JDW, JIR, Sentinel…). Živeo i radio u Iraku, Jordanu, Velikoj Britaniji, Italiji, Libiji, Austriji… Osnovao, opremio, obučio i vodio prvu potpuno digitalnu TV u Jugoistočnoj Evropi, Fox TV. Dugogodišnji konsultant i predavač za organizaciju i optimizaciju rada TV stanica i TV i multimedijalnog novinarstva i upotrebu novih tehnologija i predavač na teme odnosa medija i vojnih i paravojnih organizacija i rada u otežanim bezbednosnim uslovima.
Zoran je izveštavao iz više od 20 ratova i oružanih sukoba u Evropi, Africi i Aziji. Stručnjak za geopolitiku ratove, nekonvencionalne sukobe i postkonfliktne situacije; Bliski i Srednji Istok, Jugoistočnu Evropu i Vatikan. Po pozivu gostovao i objavljivao u dvadesetak država. Poznavalac svih vrsta tehnike i tehnologije.
izvor:nuns.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE