GSS vezba0720

Beograd,17.07.2020. Gorska služba spasavanja Srbije u naredne tri godine učestvovaće u evropskom projektu „SIXTHSENSE” koji je napravljen u cilju praćenja zdravlja uz senzornu povratnu spregu za postizanje bolje situacione svesti.

Cilj ovog multidisciplinarnog istraživačko inovacionog projekta je razvoj nosivog sistema za praćenje zdravlja operativaca spasilačkih službi sa taktilnom povratnom spregom, koji spasiocima omogućava da u opasnim situacijma “osećaju” svoje trenutno stanje, i eventualne zdravstvene rizike. Pomoću prediktivnih modela zasnovanih na multimodalnim podacima sa senzora koji mere biološke parametre (npr. laktacija, Na, K, srčani ritam, temperatura) ovaj sistem bi omogućio spasiocima ranu detekciju rizičnih faktora koji bi mogli dovesti do brzog pogoršanja njihovog zdravlja ili radnih sposobnosti.

Ova tehnologija omogućiće praćenje u realnom vremenu više spasilačkih ekipa i operativaca na terenu, unapređujući efikasnost tima, njihovu bezbednost i uspešnost operacije. U okviru „SIXTHSENSE” projekta spasioci Gorske službe spasavanja nosiće ove uređaje u spasilačkim akcijama. Ceo projekat trajaće 36 meseci, finansira ga Evropska Unija, kroz program Horizont 2020, i vredan je 7,242,442.5 eura.

Konzorcijum projekta čini 21 organizacija iz 9 evropskih zemalja

U projekatu aktivno učestvuju i spasilačke organizacije, kao što su Gorska služba spašavanja Srbije, Udruženje gorskih službi Bosne i Hercegovine i četiri vatrogasne kompanije različitih profila iz Gumpoldskirchen (Austrija), Postojna (Slovenija), Rijeka (Hrvatska) i Pavia (Italija), kao i eksperti u oblasti treninga vatrogasaca i upravljanja rizikom – IFR(Austrija).

GSS org ots

Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije je dobrovoljna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima.

Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak GSS Srbije.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši i paraglajderisti.

Zakonom o vanrednim situacijama, Gorska služba spasavanja Srbije je uvrštena u činioce zaštite i spasavanja u Srbiji i definisana kao strateški partner Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za izvođenje spasavanja na nepristupačnim terenima.

GSS Srbije je član Međunarodne spasilačke organizacije za površinsko spasavanje - ICAR (International Commission for Alpine Rescue), kao i Evropske spasilačke organizacije za spasavanje u podzemlju – ECRA (European Cave Rescue Association), i svoj rad usaglašava sa preporukama ovih organizacija.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE