NUNS press

Beograd,24.07.2020. Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje verbalni obračun ogranka Sprske napredne stranke u Vranju sa kolegom Sašom Stojkovićem, urednikom lokalnog portala Infovranjske.

Vranjski SNS je danas na svom Fejsbuk profilu objavio odgovor na autorski tekst Stojkovića, objavljen dan ranije na portalu Infovranjske.  U odgovoru funkcioneri lokalnog SNS-a verbalno se obračunavaju sa našim kolegom na krajnje uvredljiv način, nazivajući kolegu ljudskom gnjidom, lenjivcem, svinjogojstvom... I to im je bilo malo ne bi li ponizili i oblatili novinara, već su otišli korak dalje, pominjući u tekstu i članove porodice, a insiniurajući da je albanski plaćenik praktično su ga označili kao legitimnu metu.

Posebno zabrinjava činjenica da se u odgovoru SNS-a pripadnici albanske nacionalne manjine u Srbiji oslovljavaju pogrdnim nazivom za šta je propisana zatvorska kazna u Krivičnom zakponiku  za Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

NUNS upozorava da je ovakav govor neprihvatljiv i konstatuje da je huškanje na novinare postala omiljena disciplina nosilaca javnih funkcija. Sve to doprinosi neprijateljskom okruženju u kojem novinari rade, a o tome govore i podaci našeg Udruženja o napadima i pritiscima na novinare koji pokazuju da je od početka 2020. godine više od 130 napada i pritisaka učinjeno na štetu novinara.

NUNS će kolegi Saši Stojkoviću pružiti su neophodnu podršku kako bi ovaj slučaj dobio i svoj pravni epilog, a umeđuvremenu očekujemo da autori odgovora upute izvinjenje kolegi Stojkoviću i pripadnicima albanske nacionalne manjine u Srbiji.

Nuns, 24.07.2020.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE