Brus panorama17

Brus,19.08.2020. Danas, 19, avgusta 2020. godine na praznik Preobraženje Gospodnje trebalo bi da bude obeležen Dan opštine Brus 2020. Nažalost niko se ne oglašava tim povodom a nije poznato ni da li je zakazana i da li će biti održana Svečana sednica SO Brus i biti uručena priznanja pojedincima i firmama koji su u proteklih godinu dana svojim uspesima i radom promovisali opštinu Brus.

Prethodnih godina, od 2000 godine pa do ove 2020 pripreme za Dan opštine Brus i Dane Preobraženja počinjale su još početkom jula meseca da bi finalna proslava bila Svečana sednica SO Brus, odnosno koncert i vatromet trećeg dana manifestacije.

Da li je uzrok neobeležavanja Dana opštine Brus ove godine vanredna situacija usled pandemije koronavirusa ne može se baš sa sigurnošću tvrditi jer druge opštine su svoje manifestacije prilagodile datoj situaciji. Negde se obeležavaju simboličnim programom uz online akcije i promocije opštine.
Što se tiče Svečane sednice sigurno je da je mogla da se održi jer u mnogim opštinama  održavaju se konstitutivne sednice a u Brusu je zakazana dan posle Dana opštine, odnosno za 20. avgust 2020 godine.
Neshvatljivo je da je manifestacija Dani Preobraženja 2020 odložena 14. avgusta, samo pet dana pred održavanje, OVDE - kao i da nije bilo moguće organizovanje Svečane sednice, uz odgovarajuće propisane zdravstevene mere, na kojoj bi se barem pročitala imena dobitnika ovogodišnjih priznanja i nagrada uz predloge koje su dali i čitaoci sajta BrusONLINE a prosleđeni su SO Brus 11. avgusta. OVDE

Što se tiče organizacije i održavanja Praznika Opštine i dodele Nagrada i javnih priznanja u Statutu Opštine Brus stoji:

SOBrus sala03191

Skupština opštine Brus na sednici održanoj dana 28.02.2019.godine, po pribavljenom mišljenju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu broj 110-00-00009/2019-24 od 30.01.2019. godine donela je STATUT OPŠTINE BRUS u kome je za praznik opštine, nagrade i javna priznanja navedeno sledeće

Praznik Opštine

Član 9.

Opština ima praznik.Praznik opštine je 19. avgust - Preobraženje.

Praznik Opštine utvrđuje se posebnom odlukom koju donosi Skupština opštine uz prethodnu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave.

Nagrade i javna priznanja

Član 10.

Opština ustanovljava nagrade i druga javna priznanja organizacijama i građanima za značajna ostvarenja u privredi, nauci, umetnosti, sportui drugimdruštvenim oblastima. Opština dodeljuje zvanje „počasni građanin“ osobi čiji su rad i dostignuća od posebnog značaja za Opštinu.
Skupština opštine odlučuje o dodeljivanju zvanja „Počasni građanin“ uz predhodnu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave.

Nagrade i druga javna priznanja i zvanje „počasni građanin“ dodeljuju se povodom praznika Opštine.
Vrste nagrada i drugih javnih priznanja, postupak, uslovi i kriterijumi za dodeljivanje javnih priznanja i zvanja „počasni građanin“, uređuju se posebnom odlukom Skupštine opštine.

Da li je mogla da se organizuje i održi Svečana sednica opštine Brus 2020 odgovore građanima bi trebao da iznese javno neko od nadležnih, i to argumentovano. Ako ne odgovori sadašnja, odnosno odlazeća, lokalna vlast ostaje nada da će odgovor dati buduća vlast opštine Brus koja bi trebalo da bude konstituisana 20. avgusta 2020. godine. Zašto kažemo buduća vlast, jer će u klupama lokalnog parlamenta od 29 odbornika biti 11 odbornika koji su bili u sadašnjem sazivu a među njima sadašnji predsednik opštine i njegov zamenik kao i sadašnji zamenik predsednika SO Brus.

Razloge zašto nije na dostojan način obeležen Dan opštine Brus 2020 ostavićemo da odgovore oni koji bi trebalo, sadašnja ili buduća vlast, jer sigurno će dati odgovore građanima i odbaciti svake sumnje - najviše zbog onih Brusjana koji ne žive u Brusu a odmor planiraju da provedu u svom rodnom kraju baš za Dan opštine Brus. Takođe treba dati i odgovor deci koja su željno išćekivala Slikarijadu i druženje sa drugom decom. Da ne spominjemo omladinu i dane sporta na bazenu itd

Možemo pretpostaviti da će biti odgovora da je koronavirus uzrok neobeležavanju Dana opštine Brus 2020, da nisu krivi ovi već oni, da nije bilo moguće zatvoriti glavnu ulicu na sat vremena i organizovati Slikarijadu uz odgovarajući razmak između dece koju bi pazili roditelji, da nije bilo moguće organizovati takmičenje u šahu, šutiranju trojki i plivanju itd itd itd

Ali dok čekamo da neko od odgovornih izađe pred građane i odgovori na pitanje "Zašto Dan opštine Brus 2020 nije na dostojan način obeležen?" poslušajte deo istorije opštine Brus o kojoj je pričao Raka Jeličić, hroničar opštine Brus, na Svečanoj sednici  2018. godine:

"Ovo je samo deo zabeleški o ljudima i događajima sa Kopaoničkih visova i sećanje na naše kopaoničke pretke koje je podigao i zapuhnuo miris kopaoničkih gora a koji polako nestaju u prahu istorije."  kako bi to rekao profesor Miroslav Vučković koji čuva tradiciju i istoriju ovog kraja od zaborava. 

I ukoliko volite Brus ne dozvolite nikada da svetla istorija nestane i bude ugašena kao i da ne dozvolite da svi oni ljudi i domaćini koju su stvarali i gradili opštinu Brus budu zaboravljeni jer mnogi su dali i svoje živote za bolju budućnost svojih potomaka.

"Pazi i dobro se čuvaj da ne zaboraviš događaje što si ih svojim očima video. Neka ti ne iščeznu iz srca ni jednog dana tvoga života. Naprotiv, pouči o njima svoju decu i decu njihove dece." – Peta knjiga Mojsijeva
Nenad Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE