Blazevackipredeo

Da je u blaževačkom kraju, podno vrhova Kopaonika gde izvire reka Toplica, tokom Prvog svetskog rata stvarana svetla i časna istorija Srbije i osvajana sloboda od okupatora svedoči i to što se na ovim prostorima 10. septembra 1916. godine odigrala i prva značajnija borba i pobeda komita vojvode Koste Vojinovića.

U prvoj polovini avgusta 1916. godine u selu Leposaviću, Vojinović je osnovao „Ibarsko-kopaonički komitski odred“. Prva njegova četa, osnovana toga dana, imala je pet boraca, i to: Uroš Rudinac iz sela Rudina ispod Rogozne (ranije komitski vojvoda), Aleksandar Piper kafedžija iz Mitrovice, Vlajko Vladisavljević iz Leposavića, Proka Planić iz Zemanice i Radomir Gašić sa Kopaonika (iz Donjeg Levića).

Na molbu vojvode Vojinovića, Milunka Kovačević iz Blaževa je zajedno sa Jeftimijom Kovačević sašila zastavu Odreda u selu Iričiću na kojoj su izvezle: „Sloboda ili smrt – Kopaonički odred vojvode Koste Vojinovića Kosovca“. Ovu zastavu je nosio i čuvao Janićije Dimić iz Belog Polja. Posle desetak dana odred je već brojao 50 naoružanih komita.

Tako je 10. septembra 1916. godine Vojinović u okolini sela Babice porazio jedan jak austrijski žandarmerijski odred koji je bio skoro uništen - 30-oro ih je poginulo, a ostali se spasili bekstvom.

Sutradan, 11. septembra Vojinović je vodio borbu kod Belog Brda na Kopaoniku.

Više o Topličkom ustanku u blaževačkom kraju OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE