MilunkaSavic spomensobaJB920c

Pre tačno dvadeset pet godina, 1995. godine, podignut je Memorijalni kompleks Milunke Savić u Jošaničkoj Banji. Postojala je ideja da u delu navedenog objekta bude oformljena muzejska postavka Milunki u čast.

Međutim, nedugo po izgradnji memorijala, objekat je zaboravljen i krenulo je njegovo postepeno propadanje. Dvadeste godina posle ovaj prostor je postao ruina do te mere da se nije moglo ni govoriti o useljavanju izložbe.

Centra za kulturu Gradac iz Raške je preuzeo na sebe da takvu sliku promeni. Podrška je ubrzo stigla od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i od Opštine Raška.

MilunkaSavic spomensobaJB920

Memorijalna soba Milunke Savić je multimedijalna postavka sačinjena iz nekoliko segmenata. Centralno mesto izložbe zauzima interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata. Filmove putem tablet računara pokreće specijalno kreirana aplikacija.

MilunkaSavic spomensobaJB920d

Drugi segment su dva, improvizovana, vojna rova – srpski i austrougarski kojima se teži da posetiocu budu dočarani uslovi u kojima je Milunka ratovala. Posetioci će ovde moći da vide vojnike, vojne uniforme, zastave, oružje...

MilunkaSavic spomensobaJB0920

Treći deo postavke predtavlja izložba: predmeta iz perioda Prvog svetskog rata, fotografija, dokumenata i naslovnica francuskog dnevnog lista Le Petit Journal.

Rukovodilac projekta je Dejan Koturanović – direktor Centra za kulturu "Gradac“ iz Raške, autor postavke je dr Dušan Jovović – multimedijalni umetnik iz Beograda, a koautorka je Danijela Matović – istoričarka umetnosti, organizatorka muzejskih aktivnosti u Centru za kulturu "Gradac“.

MilunkaSavic spomensobaJB920b

U okviru Memorijalnog kompleksa postavljene su i dve spomen ploče sa imenima učesnika Balkanskih i Velikog rata iz rodnog kraja Milunke Savić (iz mesnih zajednica Jošanička Banja i Kovači) koji se sa bojnog polja nisu vratili svojim kućama.  

Memorijalna soba Milunke Savić, koja će 9. oktobra 2020. godine biti svečano otvorena, projekat je koji će, ukoliko bude novčanih sredstava, u narednom periodu biti nadgrađivan.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE