Borcistrajk 610201

Beograd,06.10.2020. Ratni veterani Srbije započeli su danas tačno u podne štrajk ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu. Po stupanju u štrajk dobili su poziv za razgovor na koji su se odazvali i razgovarali sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem.

"Štrajk ispred predsedništva počeo onako kako je prijavljeno sa 19 ljudi kako nam ne bi pisali krivične i prekršajne prijave. Pozvani smo na razgovor odmah i odazvali smo se istom jer zato smo i došli da rešimo pitanje zahteva.

Borcistrajk 610203

Sastanak je trajao oko 2 sata u ministarstvu za boračka pitanja. Raspravljalo se o svim tačkama zahteva sa resornim ministrom za boračka pitanja Zoranom Đorđevićem koji je jasno rekao šta on kao nadležni ministar može da reši i to će pisano da se izjasni na zahtev i molbu Generalnog sekretara Bradić Ljubomira koji je i obrazlagao zahteve. Isti zapisnik i dogovor - izjašnjenje će borci dobiti u toku dana. Ispred ministarstva je u delegaciji pored ministra bio i šef kabineta Janićijević i državni sekretar Nenad Nerić.

Tri stvari su razjašnjenje u potpunosti kako smo i tražili i to :

  • da legitimacija borca ima izgled kako je predloženo i biće ista za sve borce i nema odvajanja po kategorijama niti činovima i podelu na zlatne, srebrne i bronzane,
  • da će boračko ministarstvo poslati odmah dopis oko overe zdravstvene legitimacije gde je izbačen deo oko ostvarivanja statusa borca tako da će do stupanja Zakona na snagu dokaz o statusu biti rešenje o duplom radnom stažu.

Sada glasi:

Član 16

Lica koja ne ispunjavaju uslove za sticanje svojstva osiguranika iz člana 11. ovog zakona i koja ne ispunjavaju uslove da budu osigurani kao članovi porodice osiguranika smatraju se osiguranicima u smislu ovog zakona i to:

15) borci kojima je status borca utvrđen u skladu sa propisima o zaštiti boraca.

Dodaje se:

15) borci kojima je vreme provedeno u ratu, odnosno u oružanim akcijama priznato u poseban penzijski staž po propisima kojima se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje, odnosno kojima je status borca utvrđen u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita boraca;

Borcistrajk 610202

Usvojeno je još tri pravilnika posle iznošenja u medijima a ostalo je još pet i oni će se usvojiti do 01.01.2021 i to:

  • pravilnik o medicinsko tehničkim pomagalima vojnih invalida,
  • uredba o ,,Boračkoj spomenici",
  • pravilnik o izgledu i načinu nošenja uniformi,
  • kriterijum za utvrđivanje reprezentativnosti udruženja,
  • akt o izgledu ,,Antifašističke spomenice"

Na sastanku su prisustvovali tri člana Dejan Veličković iz Niša, Sandra Pudarević iz Loznice, Radenko Era Višnjić iz Kosjerića, Predrag Perović iz Majdapeka predsednik udruženja Gvozdeni puk Srbije Dejan Milošević Kuna iz Kuršumlije i generalni sekretar Bradić Ljubomir iz Valjeva. Čeka se poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Štrajk radikalan, miran i demokratski se nastavlja do ispunjenja svih zahteva.

Šatori su spremni za najveću kišu i nevreme!" stoji na FB stranici Udruženje Boraca Valjevo

Ratni veterani Srbije koji su u štrajku postavili su kasno popodne šatore u kojima će provesti noć i gde će ostati do ispunjenja zahteva - možete pogledati OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE