KV streljanjecivila1941

U crno zavijene udovice, ratni siročići, nezavršeni poslovi, neobrađene njive, opustele fabričke hale, strah i nemaština, crni barjaci na kućama, tako je Kraljevo izgledalo u oktobru 1941. godine posle višednevnog streljanja.

U cilju gušenja ustanka i suzbijanja partizanskog pokreta Jugoslovenske vojske u otadžbini protiv okupatora, u Srbiji se do kraja septembra 1941. represivne mere pretvaraju u odmazdu nad celokupnim stanovništvom. Naredbe Adolfa Hitlera, Vilhema Lista, vojnog zapovednika jugoistoka, Franca Bemea, glavnokomandujućeg generala u Srbiji, uperile su cevi mitraljeza u stanovništvo Srbije, u drakonskim razmerama 100 života srpskih civila naspram jednog nemačkog vojnika, a 50 za ranjenog.

Naredbom nemačke komande mesta Kraljevo, počev od 5. oktobra 1941. za grad Kraljevo uvedeno je vanredno stanje sa prekim sudom. Mali plakat – letak sa nezapamćenim razmerama odmazde o streljanju 100 srpskih civila za jednog ubijenog nemačkog vojnika i 50 za ranjenog, najavio je najveću tragediju u istoriji Kraljeva.

Još 4. oktobra, u lokomotivsku halu u krugu Fabrike vagona, prostor nazvan lagerom, kao taoci su zatvoreni radnici i službenici iz kraljevačke Fabrike aviona, potom železničari, zaposleni u Železničkoj radionici, u Opštini, Sreskom načelstvu, službi Pošte i telegrafa, Okružnom i Žičkom crkvenom Sudu, deo profesora i đaka iz srednje Ratarske škole i Gimnazije. Građani su racijom pokupljeni na ulicama, kao i zemljoradnici iz okolnih sela. Zatvoreno je više od 2.000 talaca različitog porekla, obrazovanja i godišta.

Streljanje je počelo u zoru 15. oktobra, izvođenjem talaca u grupama od po stotinu na stratšte.

Poruke poslate porodicama i kazivanja retkih preživelih koji su uspeli da se izvuku ispod leševa, među kojima i Marka Slomovića, potresna su svedočanstva o poslednjim danima života streljanih.

Prema najnovijim istraživanjima, kustosi Narodnog Muzeja Kraljeva utvrdili su broj od 2190 ubijenih „ljudskim likom i imenom žrtve“ ispod koga se ne sme ići u daljim istraživanjima.
izvor:portal KRUG

Nastavak teksta OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE