NUNS press

Beograd,30.10.2020. Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava zabrinutost zbog niza uvredljivih komentara na tekst koji je 29. oktobra objavio portal Bujanovačke o nastupu poslanika Šaipa Kamberija u srpskom parlamentu.

komentarima čitalaca na Facebook stranici ovog medija mogle su se pročitati pogrdne uvrede i insinuacije da su novinari Bujanovačkih strani plaćenici i da rade protiv interesa Srbije. U multietničkoj sredini kakav je jug Srbije ovakvi komentari mogu da dovedu do ugrožavanja bezbednosti i života novinara.

Upozoravamo javnost i nadležne institucije da je broj zabeleženih incidenata, u kojima su novinari targetirani, a koji se dešavaju u onlajn prostoru u ovoj godini, dvostruko veći nego prethodne godine (75 u 2020.; 31 u 2019.).  Narastajuće nasilje i netolerancija na kritiku i drugačije mišljenje opasni su ne samo za medijsku scenu Srbije već i za celokupno društvo koje pretenduje da bude demokratsko. U susret 2. novembru međunarodnom Danu borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima pozivamo nadležne institucije da se ozbiljnije pozabave problemom nasilja nad novinarima, ne samo krivičnim delima već i događajima koji prethode krivičnim delima. U prošlosti smo više puta, nažalost, bili svedoci da su kampanje blaćenja i salve uvreda dovele do ohrabrivanja ljudi da načine potez koji ozbiljno ugrožava živote novinara koji informišu građane poštujući načelo javnog interesa i ostale profesionalne uzuse.

Nezavisno udruženje novinara Srbije će ovaj incident zabeležiti u bazama podataka napada i pritisaka na novinare, a novinarima Bujanovačkih pružiti svu neophodnu pomoć i podršku.

NUNS, 30.10.2020.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE