Freelancer flickr

Nakon saopštenja Poreske uprave Ministarstva finansija, kako se procenjuje, više od sto hiljada frilensera našlo se u izuzetno nezavidnoj situaciji. Kako se snalaze frilenseri pokušao je da sazna sajt VICE.com.

Više od 20.000 ljudi do sada je potpisalo onlajn peticiju ministru finansija Siniši Malom u kojoj se zahteva smanjenje poreza povodom priliva novca iz inostranstva koji se odnose na frilensere. “Ukoliko sakupimo 10.000 online potpisa, pravno-ekonomski tim Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti će uraditi uporednu analizu oporezivanja frilensera“, stoji u opisu ove peticije, a kako se procenjuje, oko sto hiljada građana Republike Srbije privređuje i prihode za sebe i svoje porodice obezbeđuje upravo preko interneta, radeći za inostrane poslodavce.

Ovi radnici nemaju nikakve garancije koje bi im osigurale egzistenciju - za razliku od običnog radnika, oni nisu prepoznati kao kreditno sposobni, sami obezbeđuju sredstva za rad, pronalaze poslodavca i dogovaraju se za cenu svog rada sa njim, a samu isplatu im niko ne garantuje. Čitav rizik preuzimaju sami, i upravo zbog toga što su godinama dosad radili na ovaj način, a sada se od njih traži da plate porez retroaktivno, frilenseri koji, kako se procenjuje, u proseku mesečno zarađuju oko 80.000 dinara bruto, sada se nalaze u izuzetno nezavidnoj poziciji.

Nakon objavljivanja saopštenja Poreske uprave Ministarstva finansija Republike Srbije u kojem se frilenseri pozivaju da sami “obračunaju porez i doprinose sa pripadajućom kamatom i izmire svoje zakonske obaveze”, mnogi od njih ne znaju ni koliko duguju, a ni kako da tačno sračunaju koliko novca treba da isplate državi.

grupi na Fejsbuku Inicijativa radnika na internetu, koja je u trenutku pisanja ovog teksta brojala više od 3.800 članova, pokrenuta je rasprava o tome na koji način bi frilneseri trebalo da reaguju na ovakvu odluku Ministarstva, koje do sada nije oporezivalo njihovo poslovanje. Mnogi izražavaju zabrinutost da neće imati odakle da plate zaostale poreze, i to zbog toga što njihova, najčešće mala i povremena primanja ne mogu obezbediti da frilenseri u Srbiji imaju ušteđevinu od koje bi mogli platiti ono što država od njih sada potražuje. Takođe, pozvali su ministra da zakon ne primenjuje selektivno, a mnogi izražavaju i nezadovoljstvo time što, kako kažu, država na ovaj način pokušava da, “preko grbače” onih koji jedva spajaju kraj sa krajem, napuni već praznu budžetsku kasu. 

Sajt VICE.com je kontaktirao nekoliko mladih frilensera, koji za život zarađuju upravo radom preko interneta za inostrane poslodavce, i pitali ih kako se snalaze u novonastaloj situaciji, kao i kako planiraju da reše problem zaostalih neplaćenih poreza.

Šta su odgovorili frilenseri pročitajte OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE