KVojinovic ceta 1

Nikada ne smemo zaboraviti junake Topličkog ustanka iz blaževačkog kraja iako ih lokalna vlast u Brusu nikada ne pominje naročito njihova herojska dela i borbu za slobodu Srbije tokom Prvog svetskog rata.

Da podsetimo, u Prokuplju je 26. februara 2017. godine obeleženo 100 godina od Topličkog ustanka u čast ustanika koji su imali viziju i dali život za otadžbinu Srbiju. Nažalost na tom događaju nije bilo prisutnih lica iz lokalnih organa vlasti Opštine Brus a niti je tada u opštini Brus davan ikakav značaj ovim junacima - kako tada tako i danas. 

"Prosto čudi da se niko od nadležnih iz lokalnih organa vlasti nije setio ovih junaka Topličkog ustanka koji su svojim primerom pokazali da nema života bez slobode. Vekovna nepravda se može ispraviti, ali naša sramota nikada. Na kraju moram reći, da me često muči dilema, da li smo dostojni slavnih predaka? Ako i vi imate istu dilemu, onda ima nade. Na grobovima junaka Topličkog ustanka obraz je izgubljen. Postoji nada da bar dušu spasimo." Radoljub Jotić, profesor istorije.

Mi ne želimo da budu zaboravljeni junaci koji su se do poslednjeg trena borili rame uz rame sa čuvenim Kostom Vojinovićem, a većina i dala živote tokom Topličkog ustanka.

Nastavak teksta OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE