KVojinovic ceta 1

U Prokuplju se danas, 26. februara 2017. godine, obeležava 100 godina od Topličkog ustanka u čast ustanika koji su imali viziju i dali život za otadžbinu Srbiju. Iako su u Topličkom ustanku učestvovali i borci blaževačkog kraja nažalost oni danas kao da su zaboravljeni. Mi ne želimo da budu zaboravljeni junaci koji su se do poslednjeg trena borili rame uz rame sa čuvenim Kostom Vojinovićem, a većina i dala živote tokom Topličkog ustanka.

Veliki doprinos da se sačuvaju uspomene na herojska dela i žrtve meštana blaževačkog kraja tokom Topličkog ustanka dali su Radoljub Jotić, profesor istorije, i Miroslav Vučković, profesor srpskog jezika, i jedini su koji su ovaj jubilej želeli da obeleže u blaževačkom kraju kako bi se čule istorijske činjenice i imena poginulih ustanika. Oni su sakupljali istorijske podatke i priče sa terena koje su pretočili u tekstove kako bi sadašnje i buduće generacije mogle da pročitaju kako su se borili i živeli njihovi preci. Profesor Vučković je imao nameru da postavi izložbu u OŠ Vuk Karadžić u Blaževu pod nazivom "Komite sa Kopaonika u ustanku 1917" ali zbog zdravstvenih problema i totalne nezainteresovanosti u opštini Brus odustao je ali se nadamo da će uskoro uspeti da napravi izložbu.
Profesor Jotić je objavio knjigu "Svedok vekova" dok profesor Vučković prikuplja materijal i planira objavu monografije "Kazivanja sa izvora Toplice".

Blazevo crkva

Povodom obeležavanja godišnjice Topličkog ustanka trebalo je podsetiti sve i na ustanike iz blaževačkog kraja koji su kao i svi prvo dali zakletvu koja je tada glasila: 
"Zaklinjem se Bogom svemogućim da ću verno i odano služiti svojoj Otadžbini i Kralju i za njih svoj život u svako doba založiti. Starešinu poštovati i sa njima u bratskoj ljubavi živeti, tako mi Bog pomogao."

Žene u Topličkom ustanku iz blaževačkog kraja:
Danica Dimić, rođena Đurđević u selu Kovizle. U njenoj kući položena je zakletva, urađen štambilj, i predat barjak ustanka. Ona, njena 2 sina, Janaćije i Đorđe, i kćer Stanka krenuli su sa Vojinovićem. Danica je poginula 23. decembra 1917. u vodenici u selu Grgure.

Stanka Petrović, kći Danice Dimić, udata Petrović. Između nje i Koste Vojinovića razvila se ljubav. Obukla je uniformu i postala kaplar Stanko. Poginula 16. oktobra 1917. u borbi na Livadicama.

Milunka, Ljubica i Jevtimija Kovačević
Sašile i izvezle bajrak ustanka na kom je pisalo: Sloboda ili smrt - Kopaonički odred Vojvode Koste Vojinovića Kosovca.

 Komite sa Kopaonika:
Radomir Gašić rođen u selu D.Leviće. Jedan od pet ustanika koji su pokrenuli Toplički ustanak. Imao je čin narodnika i komandolo četom. Poginuo 1917. sa Vojninovićem u vodenici u selu Grgure. 

Kosta Vučković rođen 1888. u Radunju. Komandovao četom. Posle bitke na Mramoru unapređen. Razišao se sa Vojinovićem. Ubijen 1943. godine.

Vojislav Spasić - Trubač rođen 1890 u G. Leviću. Bio trubač u vojsci. Sa Vojinovićem od prvog dana. Ranjen je na Livadicama. Poginu 1917. u vodenici u selu Grgure.

Svetislav Jović rođen u Sudimlji. Od početka je borac kod Vojinovića. Poginuo u 1917. u borbi sa austro-ugarima kod Treske. Tada je uništeno 33 neprljijateljska vojnika.

Živojin Isailović rođen 1890. u Sudimlji. Borac i komitao od početka. Vodio grupu koja se sukobila sa austro-ugarima 1916. Umro 1968. godine.

Spasoje Kojić rođen u Belom Polju. Od prvog dana u ustanku. Poginuo na Livadicama 16.10.1917 godine.

Boško Jovanović rođen 1898 godine u selu G. Leviće. Najmlađi učesnik u ustanku. Živeo u G.Leviću i umro 1992 godine.

Ratomir Vukašinović poznat kao Raško Komita. Vodio je grupu komita na prostoru sela Stanulovići. Selo je spaljeno 26.01.1917.

Zdravko Jovanović rođen u G.Leviću. Verni saradnik Koste Vojinovića. Zarobljen i poslat u internaciju u Bugarsku, ali je uspeo da iskoči iz voza.

Janićije Dimić rođen je u Belom Polju. Narednik i zastavnik u štabu kod Vujnovića, i njegova desna ruka. Poginuo 16.10.1917. na Livadicama.

Đorđe Dimić rođen u Belom Polju. Mlađi brat Janićija Dimića. Od početka uključen u ustanak. Poginuo 16.10.1917. na Livadicama.

Uroš Dimić rođen 1880. u Belom Polju. Pripadao tajnoj organizaciji komita za ustanak. Ubijen 1917. u Kruševcu i bačen u krečanu.

Nestorović Bogoje rođen 1896. u Blaževu. Pripadao tajnoj organizaciji komita. Streljan 1917. godine u Kruševcu.

Ivan Mijović rođen u Mijokoviću. Borac od početka ustanka. Poginuo 16.10.1917. na Livadicama.

Tiodor Pavlović rođen u Leviću. Hrabar borac od prvog dana. Poginuo 16.10.1917. na Livadicama.

Mateja Šulović rođen u Ravništu. Od prvog dana u ustanku. Posle I svetskog rata dodeljena mu je zemlja u Toplici.

Janko Tanasković rođen u selu G.Levće. Hrabar i odvažan borac. Posle ugušenja ustanka Bugari su ga nemilorsdno proganjali.

Blazevackipredeo

Borbe i sukobi u blaževačkom kraju tokom Topličkog ustanka
09. septembar 1916. sukob sa žandarmima kod sela Iričići i Babice. Uništeno 9 žandarma.

10. septembar 1916. likvidirana poterna gupa u reonu Treske

24. septembar 1916. godine likvidirana poterna grupa na relaciji sela Belo Brdo i Ravnište.

14. novembar 1916. u reonu sela G. Leviće likvidirana 4 žandarma iz postaje Vlajkovci.

15. decembar 1916. kod Blaževa uništena patrola od 9 vojnika.

24. februar 1917. u reonu Ćelavice uništeno 33 neprijateljska vojnika. Zarobljen 1. Poginuo Jović Svetislav iz Sudimlje

14. mart 1917. bitka na Mramoru. Gubici austrougarskih trupa: 54 poginula, 16 ranjeno, a nestalo 126 neprjateljskoh vojnika. Komandovo četovatođa Kosta Vučković.

15. oktobar 1917. sukob na Livadicama sa austro-ugarskim i bugarskim poternim odredom. Vojinović je imao 18 mrtvih i mnogo ranjenih. Danica Dimić izgubila 2 sina i ćerku.

"Prosto čudi da se niko od nadležnih iz lokalnih organa vlasti nije setio ovih junaka Topličkog ustanka koji su svojim primerom pokazali da nema života bez slobode. Vekovna nepravda se može ispraviti, ali naša sramota nikada. Na kraju moram reći, da me često muči dilema, da li smo dostojni slavnih predaka? Ako i vi imate istu dilemu, onda ima nade. Na grobovima junaka Topličkog ustanka obraz je izgubljen. Postoji nada da bar dušu spasimo." R.J.

Pročitajte i prethodne tekstove - Toplički ustanak u blaževačkom kraju:

Junaci Topličkog ustanka iz blaževačkog kraja neće biti zaboravljeni 

O Topličkom ustanku u blaževačkom kraju priča Marko Jovanović

Da li će biti ispunjen zavet Koste Vojinovića 

Priče o Topličkom ustanku iz blaževačkog kraja

 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE