OSBrus SvetiSava16

Brus,27.01.2021. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je nedavno spisak 971 izuzetno nadarenog učenika i studenta kojima je, zbog ostvarenih rezultata i ispunjenih uslova, nastavljena isplata studentskih stipendija. Na objavljenom spisku pročitali smo i imena četvoro učenika koji su donedavno pohađali škole u Brusu što nam je bilo veoma drago.

Na spisku su bila imena izuzetno nadarenih učenika iz Brusa: Danijela Milenković, Emilija Milosavljević, Aleksa Miljković i Stefan Milanović sa kojima smo uspeli da stupimo u kontakt i saznamo gde su, šta uče i studiraju, a posebno da čujemo o njihovim ostvarenim rezultatima po nastavku školovanja van Brusa.

Danijela Milenković pohađa Karlovačku gimnaziju - filološki smer

"Nakon završetka osnovne škole u Brusu upisala sam Karlovačku filološku gimnaziju u kojoj i te kako proširujem znanja u smeru koji sam odabrala. U ovoj školi učim više jezika: engleski, francuski, nemački, norveški, a van škole učim samostalno i holandski jezik. Radim i kao turistički vodič što mi daje prilike da pričam sa ljudima iz celog sveta na različitim jezicima i da ih upoznajem sa istorijom svoje škole.
Leta 2019. bila sam na lingvističkom kampu u Tršiću u okviru centra ,,Vuk Stefanović Karadžić'' gde sam provela dve nedelje slušajući predavanja naših poznatih lingvista poput Marine Nikolić, Aleksandra Milanovića, Dušana Kovačevića, Veljka Brborića i drugih. Na kraju radila sam u timu rad na temu ,,Frazeologizmi koji označavaju ljudske osobine'' pri čemu su nam veliku pomoć pružili mentori sa Instituta za srpski jezik.
U januaru 2020. godine sam prvi put učestovala na seminarima u Istraživačkoj stanici Petnici kao polaznik seminara Lingvistike gde sam takođe proširila znanje na predavanjima mnogih profesora, a kao završni rad sam odabrala da pišem na temu konverzacijskih maksima.
Nedelju dana u decembru 2020. godine sam provela na onlajn probnim studijama u nemačkom gradu Jeni (Schnupperstudium in Jena) - gde smo naučili dosta o nemačkom obrazovnom sistemu, studijama u Jeni, gradu i Nemačkoj, imali smo i zanimljive kurseve nemačkog jezika, a takođe smo prisustvovali raznim onlajn predavanjima, najviše iz oblasti Jugoistočnih studija i Srpskog jezika za strance gde smo imali priliku da nemačke studente učimo svom jeziku." - rekla nam je Danijela Milenković, koja je kao učenica OŠ Jovan Jovanović Zmaj u Brusu u VII razredu osvojila drugo mesto na Književnoj olimpijadi a u VIII razredu osvojila prvo mesto na državnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture.

Emilija Milosavljević studira glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu:

"Upisala sam glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, sada sam završna, odnosno četvrta godina. Ovo je druga godina kako primam stipendiju za nadarene zahvaljujući dobrom proseku na fakultetu.
Tokom studiranja imala sam učešće na međunarodnom festivalu pozorišnih akademija u Institutu "Boris Scukin", Moskva - Rusija, sa predstavama studenata glume u klasi Borisa Liješevića "Zločin I kazna" I "Nojeva barka" (26.11.2019).
Učešće na Festivalu studentskog teatra u Obrenovcu, sa predstavama studenata glume "Zločin I kazna" | "Nojeva barka" (17.11.2019.).
Učešće na međunarodnom festivalu umetničkih akademija I fakulteta "ARTORIUM", Banska Bistrica - Slovacka, sa predstavom studenata glume u klasi Borisa Liješevića "Prijemni ispit" (10. – 15. oktobra 2018.godine)." rekla je Emilija Milosavljević.

Stefan Milanović je student četvrte godine Fakulteta organizacionih nauka, smer Informacioni sistemi i tehnologije

"Student sam četvrte godine Fakulteta organizacionih nauka, smer Informacioni sistemi i tehnologije. Srednju sam završio gimnaziju, opšti tip u Brusu. Na fakultetu na takmičenjima nisam učestvovao, posvetio sam se fakultetu najviše, ali i studentskim organizacijama i projektima na našem fakultetu. Bio sam član timova na dosta projekata (hakatoni najviše), ali i koordinator par timova." - rekao je Stefan Milanović.

Aleksa Miljković je na na Elektrotehničkom fakultetu, na smeru Softversko inženjerstvo

"Trenutno sam na Elektrotehničkom fakultetu, na smeru Softversko inženjerstvo. Na prvoj sam godini. Završio sam Matematičku gimnaziju u kojoj sam se aktivno takmičio. Osvojio sam jednu drugu i tri treće nagrade na državnim takmičenjima iz informatike. Na Srpskoj Informatičkoj Olimpijadi osvojio sam tri treće nagrade. Takođe, na prvoj ikada održanoj Evropskoj Juniorskoj Olimpijadi iz Informatike osvojio sam bronzanu medalju." - rekao nam je ukratko Aleksa Miljković.

Danijeli, Emiliji, Stefanu, Aleksi, kao i svim ostalim učenicima i studentima, želimo da tokom školovanja ostvare najbolje rezultate i da nas obraduju sa još puno izuzetnih vesti.
Tijana Ksenija Miljković foto:arhiva


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE