NUNS press

Beograd 16.04.2021. Povodom jutrošnjeg napada na novinara Daška Milinovića u Novom Sadu saoštenje je dalo Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje mučki napad u Novom Sadu na novinara Daška Milinovića.

Naime, Milinovića, radijskog voditelja emisije „Daško&Mlađa“, napala su dvojica mladih muškaraca, jutros oko 6:45 časova, u Ulici vojvode Knićanina, blizu Osnovne škole „Vasa Stajić“, u Novom Sadu, prilikom odlaska na posao, i naneli mu lakše telesne povrde. Prema do sada poznatim informacijama, napadači su ga prvobitno poprskali suzavcem, te su najverovatnije pokušali šipkom da ga udare u glavu, međutim, novinar je uspeo da zakloni rukom svoje lice,  stoga je uspeo da ublaži ishod „sačekuše“. Napadači su, nakon toga, pobegli. Milinović ima lakše telesne povrede i trenutno se nalazi u Urgentnom centru. Policija i nadležno tužilaštvo su hitno postupili u vezi sa ovim događajem. 

Ovom prilikom izražavamo i zebnju za bezbednost novinara Milinovića, budući da se ovde evidentno radi o jednoj organizovanoj akciji. Takođe, ovaj rukopis napada podseća i na ranije brutalne poduhvate iz mračne prošlosti prema pripadnicima novinarske profesije.

Već duže vreme upozoravamo na atmosferu u društvu koje dovodi do ovakvih napada prema novinarima koji se kritički odnose prema određenim temama.

NUNS je samo u ovoj godini u svojoj Bazi napada i pritisaka zabeležio 35 slučaja, uključujući i ovaj, dok je u prethodnoj bilo 189 slučajeva, odnosno 32 slučaja fizičkog napada.

Ovaj slučaj ćemo registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u našoj regionalnoj bazi SafeJournalists.net, i obavestiti nadležne organe, institucije i međunarodne organizacije. Takođe, pozdravljamo brzu reakciju nadležnih organa i nadamo se da će brzo i efikasno istražiti ceo slučaj i kazniti počinioce.

NUNS, 16. april 2021.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE