Dandevojcica VIP0319

Beograd 25.04.2021. Sa ciljem da se devojčice, učenice sedmih i osmih razreda osnovnih škola, osnaže prilikom odabira budućih profesija i ne podležu stereotipima, te da biraju svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima u sektorima poput informacionih tehnologija, 22, aprila obeležen je Međunarodni Dan devojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama (IKT).

Manifestaciju je jedanaestu godinu zaredom, a po drugi put onlajn, organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije uz značajnu institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije i počasne pokroviteljke premijerke Ane Brnabić.

Tradicionalno takmičenje „Uhvati ideju”, inače sastavni deo ove manifestacije, po drugi put, organizovano je u potpunosti onlajn usled pandemije COVID-19 . U oštroj konkurenciji prevagu je odneo rad prvoplasiranog tima koji čine Anđela Ristić i Sofija Šemsović, učenice OŠ "Veljko Dugošević" iz Beograda, i ideja koju su predstavile u svom video radu.

UPZS Dandevojcica0421

Pet prvoplasiranih radova osvojili su vredne nagrade koje su obezbedile kompanije A1 Srbija, Klett, Schneider Electric i Generali Osiguranje, a nagrade dobitnicama stižu poštom.

"Osim takmičenjem, Dan devojčica obeležen je i pružanjem dobrih uglednih primera kroz organizovanje niza virtuelnih događaja i okupljanja, na kojima su devojčice, učenice sedmih i osmih razreda osnovne škole, imale priliku da preko onlajn platformi posete firme u sektorima koji nisu tradicionalno „ženski“ i kroz razgovore sa menadžerkama ili preduzetnicama steknu dodatna iskustva i znanja koja će im pomoći u izboru budućih zanimanja. Prezadovoljni smo što interesovanje devojčica ali i kompanija za našu manifestaciju raste iz godine u godinu, tako da smo i ove godine posvetili celu nedelju obeležavanju samo jednog njenog dana - Dana devojčica u IKT-u.
Zato je ovogodišnji Dan počeo posetom devojčica renomiranoj IKT komapniji A1 Srbija, koja već godinama otvara svoja vrata učenicama koje pokazuju posebne afinitete prema tehničko-tehnološkim zanimanjima, programiranju i računarstvu. Do nedavno poznata pod nazivom Vip mobile kao deo A1 Telekom Austrija Grupe a sada pod novim brendom, kompanija A1 Srbija kao dugogodišnji partner UPŽ Srbije, organizuje dinamične i originalne susrete i razgovore sa devojčicima. Direktorke ove kompanije, pokazuju svojim primerom da se u njihovoj firmi zapošljavaju i u njoj napreduju i drugi profili pa su tako i ekonomistkinje i žene drugih profesija na rukovodećim mestima.
U istom stilu nastavili smo i 23. aprila kada je održan panel ''Da li je tvoje buduće zanimanje u Tech svetu?" na kojem će devojčice komunicirati sa inženjerkama koje su na upravljačkim pozicijama u multinacionalnoj IKT kompaniji Schneider Electric koja u svom Razvojnom centru u Srbiji poklanja veliku pažnju obrazovanju mladih i uključivanju žena u ovaj sektor." izjavila je dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Pored pomenutih kompanija, tokom Nedelje devojčica u IKT-u organizovano je i onlajn druženje sa menadžerkama u drugim velikim domaćim i međunarodnim kompanijama, poput UniCredit Banke, firmi Klett, Ericsson, Generali Osiguranje, SET, i mnogih drugih. Na taj način više od 500 devojčica iz cele Srbije, imale su priliku da od uspešnih žena čuju inspirativne priče o njihovom obrazovanju, odabiru škola i fakulteta, o radu, ali i daljem svakodnevnom učenju.

Nakon centralnog događaja koji je održan 22. aprila na kojem su se devojčice družile sa uspešnim direktorkama kompanije A1 Srbija, održan je i „A1 webinar o bezbednosti na internetu“ kao izuzetno važna tema.

Projekat su podržali i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), European SME Week, Međunarodna unija za telekomunikacije UN (ITU), CANSEE (Kanadsko-srpsko poslovno udruženje), kao i višegodišnji partneri iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ. Ove godine GIZ je realizovao Dan devojčica kroz projekat nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje“ a u manifestaciji je učestvovalo šest srednjih stručnih škola uključenih u ovaj projekat.

Međunarodni Dan devojčica u IKT-u ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Udruženje poslovnih žena Srbije, kao začetnik u Srbiji, ovaj dan obeležava jedanaestu godinu zaredom. U prethodnih deset godina kroz projekat je prošlo više od 8000 devojčica u Srbiji. Cilj je da što više devojčica iz osnovnih škola širom Srbije upoznaju ugledne i uspešne žene koje su dobri uzori, i koje će ih dodatno inspirisati da razmišljaju kako o IT zanimanjima, tako i o preduzetništvu kao karijernoj opciji. Po podacima sa sajta Međunarodne unije za telekomunikacije UN (ITU), Srbija je među vodećim zemljama Evrope u obeležavanju Dana devojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE