GSS spasavanjesastene0521a

Bor 18.05.2021. Kako bi uvek bili spremni i za najzahtevnije vrste spasavanja ljudi spasioci Gorske službe spasavanja (GSS) ovog vikenda imali su završnu vežbu spasavanja iz stene, na lokaciji Borski Stol.

Spasavanje iz stene jedna je od najkompleksnijih vrsta spasavanja, logistički veoma zahtevno jer je potrebna posebna oprema, kao i učešće velikog broja spasilaca.

„Prilikom spasavanja iz stene koristimo veliku količinu opreme kao što su užarija, karabineri, sprave za podizanje i spuštanje i sidrišta. Potrebno je i veliko tehničko ali i alpinističko znanje, kako bi akcija spasavanja iz stene bila uspešna“, kaže Dušan Starinac, spasilac Gorske službe spasavanja.

On objašnjava i da prilikom ove vrsta spasavanja dodatnu opasnost predstavlja nepristupačan teren kao i što vozila ne mogu da priđu blizu mesta spasavanja, pa je potrebno i dodatno vreme kako bi se izvršio transport povređenih.

GSS spasavanjesastene0521b GSS spasavanjesastene0521c

Borski Stol se nalazi na dvadesetak kilometara od Bora i zajedno sa Velikim Kršom najduži je krečnjački greben istočne Srbije. Mnogi planinari i alpinisti tvrde da je ovo najlepša planina u Srbiji.

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovolјna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilј pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti lјudski život, pomoći čoveku u nevolјi, osnovni je zadatak ove službe.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente...
foto: Gorska služba spasavanja Srbije


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE