GSS SuvaPlanina0521

Niš 31.05-2021. Spasioci Gorske službe spasavanja Srbije su u jučerašnoj akciji spasavanja na Suvoj Planini uspešno su evakuisali povređenog motocklistu i pored nepristupašnog terena.

Posle skoro pet sati uspešno su spustili povređenog motocklistu do puta na kome se nalazio službeni kombi GSS-a i transportovali povređenog ka bolnici u Nišu.

Zbog izuzetno nepristupačnog terena na Suvoj Planini, u blizini sela Kosmovac, spasavanje je trajalo dugo, i poslednjih pet  kilometara spasioci Gorske službe spasavanja morali su da pešače izuzetno uskim planinskim stazama kako bi zbrinuli povređenog.

U ovoj akciji spasavanja prvi put su korišćena nova nosila koje je Gorska služba spasavanja dobila kao donaciju Evropske Unije. Nosila su znatno lakša nego prethodna, i samim tim spasiocima lakša za 
korišćenje, ali i udobnija za povređenog.

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovolјna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilј pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti lјudski život, pomoći čoveku u nevolјi, osnovni je zadatak ove službe.
GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente...
foto:GSS Srbije


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE