NezavisnaZenskaGrupa 05621

Nezavisna ženska grupa, sastavljena od predstavnica i predstavnika ženskih organizacija, građanskih inicijativa i društveno angažovanih pojedinki i pojedinaca, organizuje danas u Jagodini prvi u nizu planiranih događaja u cilju podrške ženama i devojčicama – potencijalnim žrtvama organizovane seksualne eksploatacije .

Tim povodom izdali su saopštenje koje prenosimo u celini:

U subotu, 5. juna, u 13h na Trgu narodne omladine u Jagodini, Nezavisna ženska grupa − sastavljena od predstavnica/ka ženskih organizacija, građanskih inicijativa i društveno angažovanih pojedinki i pojedinaca − organizuje skup podrške ženama i devojčicama iz Jagodine, potencijalnim žrtvama organizovane seksualne eksploatacije u ovom gradu, kako bi im direktnom akcijom i na licu mesta uputila poruku da u ovom procesu nisu same, i da su im bez uslovljavanja otkrivanjem identiteta i učestvovanjem u istražnom i sudskom postupku zakonom garantovane pomoć i podrška.

Opšti je utisak da način na koji se tretira ovaj slučaj u javnosti, a karakteriše ga pre svega ćutanje nadležnih institucija, svođenje celog slučaja na političku aferu i samopromocija glavnog osumnjičenog na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, dovodi do toga da potencijalne žrtve ovog krivičnog dela ostaju uskraćene za najbitnije informacije koje se tiču njihovog statusa i vrsta pomoći i podrške koje su im dostupne.

Pozivamo predstavnike medija, i sve one koji na bilo koji način utiču na kreiranje javnog diskursa vezanog za ovaj slučaj – političare/ke, predstavnike institucija i civilnog sektora, da zarad dobrobiti potencijalnih žrtava kominukaciju o slučaju Jagodina zajedno izmestimo iz konteksta uslovljavanja („zašto nije prijavila“, „zašto ne želi da svedoči“, „iz koje je stranke stigla prijava“) u kontekst podrške i pomoći (medicinske, psihosocijalne, pravne i svake druge). Potencijalnim žrtvama ovog krivičnog dela po zakonima RS pripadaju navedene vrste pomoći i podrške, čak i dok njihov status žrtava još nije potvrđen od strane nadležnih institucija, i čak i ako one odluče da ostanu anonimne i ne učestvuju u istražnom i sudskom postupku.

Podsećamo da je Srbija prošle godine usvojila Nacionalnu strategiju za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela za period 2020–2025. godine, a pre neki dan Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period 2021–2025. Imajući u vidu težinu ovog krivičnog dela i njegov društveni značaj (glavni osumnjičeni je nosilac vlasti na lokalnom i republičkom nivou) – ukoliko sada jasno i javno ne istrajemo u zahtevima za bezuslovnu zaštitu i podršku svim žrtvama i svedocima u slučaju Jagodina, ove strategije ostaće mrtvo slovo na papiru, a žrtve nasilja trajno oštećene.

Pozivamo vas da medijski ispratite ovaj događaj kako bi ova poruka stigla i do žrtava van Jagodine, ali i do šire javnosti.

Takođe, još jednom pozivamo POTENCIJALNE ŽRTVE ovog i sličnih krivičnih dela DA NAM SE JAVE na 011 785 0000, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., kako bismo ih upoznale sa dostupnim vrstama pomoći i podrške. SVI POZIVI SU ANONIMNI!

Video pogledajte OVDE

Ovo je prvi u nizu planiranih događaja ove nezavisne grupe aktivistkinja i aktivista, koji će biti posvećeni ostvarivanju prava žrtava u ovom i sličnim slučajevima nasilja, pre svega nad ženama i decom, pozivanju institucija i odgovornih pojedinaca da odgovorno reaguju, i ukazivanju na neophodnost privođenja pravdi počinilaca ovih krivičnih dela.

Nezavisnu žensku grupu čine/podržavaju:
ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima
Autonomni ženski centar
NVO Labris
Žene u crnom
BeFem - Feministički kulturni centar
Ženska grupa Ne davimo Beograd
Udruženje žena Peščanik – Kruševac
UG PAOR, Zrenjanin
Centar za devojke - Niš
Sos za žene i decu žrtve nasilja – Vlasotince
UG Fenomena - Kraljevo
Alternativni centar za devojke - Kruševac
Udruženje Roma Novi Bečej
Centar za ženske studije
Impuls, Tutin
Magazin Karakter
Minja Marđonović
Aida Ćorović
Jelena Jaćimović
Danijela Štajnfeld
Marta Fiš
Marija Lukić
Jelena Ivković
Vera Kurtić
Tamara Urošević


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE