JosanickaB spomPatrijGerman060821

Jošanička Banja 06.08.2021. Danas je u Jošaničkoj Banji postavljen spomenik patrijarhu Germanu na tridesetogodišnjicu njegovog upokojenja. Patrijarh German je rođen u Jošaničkoj Banji gde je kršten i živeo jedno vreme.

JosanickaB spomPatrijGerman060821a

"Blagodarimo Gospodu što nam je podario ovaj dan, dan u kome je, nakon trideset godina od njegovog upokojenja, Patrijarhu Germanu, u mestu rođenja podignut spomenik.
Nastavljamo na uređenju prostora oko spomenika, sa nadom da će ovo mesto biti naš ponos i deo kulturnog i istorijskog blaga Jošaničke Banje.
Donatorima spomenika dugujemo veliku zahvalnost jer su podržali našu želju da se sačuva uspomena na blaženopočivšeg Patrijarha. Takođe, svima koji nesebično pomažu oko uređenja platoa oko spomenika, svako dobro od Gospoda želimo." rekao je parohijski sveštenik Branko Rosić.

Osveštanje spomenika planirano je pri obeležavanju praznika Uspenja Presvete Bogorodice kada je i hramovna slava crkve u Jošaničkoj Banji.

Patrijarh German (svetovno ime Hranislav Đorić), 43. vrhovni poglavar Srpske Pravoslavne Crkve, rođen je 19. avgusta 1899. patrijarh GermanSPCrsgodine u Jošaničkoj Banji od oca Mihaila, učitelja (koji je kasnije rukopoložen u čin đakona i prezvitera), i majke Cvete. Osnovnu školu je učio u Velikoj Drenovi i Kruševcu, a devetorazrednu bogosloviju u Beogradu i Sremskim Karlovcima. Izvesno vreme je studirao prava u Parizu, a potom je završio Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu (1942. godine).

U čin đakona rukopoložio ga je Episkop žički Jefrem postavivši ga za pisara Duhovnog suda u Čačku. Predavao je veronauku u čačanskoj gimnaziji. Rukopoložen je u čin prezvitera 1927. godine i postavljen za paroha u Miokovcima. Na ovoj parohiji je ostao do 1931. godine kada je premešten u Vrnjačku Banju. Posle izbora patrijarha Gavrila 1938. godine postavljen je za referenta Svetog Arhijerejskog Sinoda. Na toj dužnosti ga je zatekao izbor za vikarnog Episkopa moravičkog. Kao udovog sveštenika, zamonašio ga je u manastiru Studenici Episkop šumadijski Valerijan davši mu ime German.

Čin arhijerejske hirotonije izvršio je, 15. jula 1951. godine, Patrijarh srpski Vikentije uz učešće Episkopa šumadijskog Valerijana, sremskog Nikanora i banjalučkog Vasilija. Novoizabrani episkop German je, u isto vreme, primio i dužnost glavnog sekretara Svetog Arhijerejskog Sinoda, koju je vršio sve do izbora za Episkopa žičkog 1956. godine. U isto vreme uređivao je "Glasnik", službeni list Srpske Pravoslavne Crkve.

Na zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora 1952. godine izabran je za Episkopa budimskog. Posle smrti Episkopa žičkog Nikolaja 1956. godine episkop German je izabran za Episkopa žičkog.

Na patrijaraškom tronu nasledio je patrijarha Vikentija, 13. septembra 1958. Bio je 32 godine Patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve - od 1958. do 1990.

Dok je bio na čelu Srpske Pravoslavne Crkve iako u teškim okolnostima uspeo je mnogo toga da spasi i sačuva. Za njegovo vreme manastir Žiča, koga su Nemci gotovo potpuno razorili za vreme rata, obnovljen je u potpunosti. Uspeo je da izdejstvuje obnovu (vraćanje u oblik kakav je imala u 12. veku kada je podignuta) Studenice, Lazarice (kruševačke crkve iz srednjeg veka) i mnogih drugih. Svi važniji hramovi Srpske Pravoslavne Crkve u tadašnjoj Jugoslaviji stavljeni su pod zaštitu republičkih i pokrajinskih Zavoda za zaštitu spomenika kulture. U Beogradu je 80-tih dozidana priprata na maloj crkvi Svetog Save na Vračaru. Potpuno je oslikan hram Svetog arhanđela Gavrila u Beogradu.  Jedna od njegovih najvećih zasluga je taj što je uspeo da se izbori da se nastavi izgradnja hrama Svetog Save u Beogradu - posle višedecenijske borbe gradnja je odobrena 1984. godine. Izgradnja hrama na Vračaru ponovo je počela 12. maja 1985. godine i tom prilikom je odslužena arhijerejska Liturgija i postavljena povelja.

Veoma se trudio na otvaranju bogoslovija i izdavanju crkvenih listova za versko prosvećivanje svog naroda. Obnovio je rad pravoslavne bogoslovije u manastiru Krki.

Patrijarh German se upokojio 27. avgusta 1991. godine i sahranjen je unutar crkve Svetog Marka u Beogradu.
foto i izvor biografije:spc.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE