Društvo srpskih domaćina organizovalo u Tekerišu i ove godine kulturno-umetnički program i Čas istorije

DSD plakatCerskabitka2021

Društvo srpskih domaćina je na Preobraženje, 19. avgusta 2021. godine, kao što je to radilo i prethodnih godina u Tekerišu (izuzev prošle – zbog korona virusa), kod Spomenika Cerskim junacima organizovalo prigodan kulturno-umetnički program i Čas istorije.

Predavanje na Času istorije održao je Dušan Stanić, asistent na predmetu Vojna istorija na Vojnoj akademiji u Beogradu, na temu “Sadejstvo srpske i crnogorske vojske 1914. godine”.

Prisutnima se obratio i predsednik Društva srpskih domaćina Nićifor Aničić.

Prethodno je legendarni ratni komandant, general Božidar Delić, uručio Spomenicu Nićiforu Aničiću i Plaketu Društvu srpskih domaćina u znak zahvalnosti za pomoć borcima herojske 549. motorizovane brigade "Car Duašn Silni”.  

Gosti u muzičkom delu programa bili su poznati operski pevač prof. Oliver Njego, uz muzičku pratnju Zorana Tutunovića, soliste orkestra Stanislav Binički Ministarstva odbrane Vojske Srbije.

Scene iz predstave “Jedini put” posvećene toku Velikog rata na Kosovu i Metohiji izveli su glumci: Dejan Cicmilović - profesor glume na Fakultet umetnosti Prištinskog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, Ivan Vučković - nacionalni filmski i televizijski glumac, Predrag Kotur - glumac koga je život iz rodnog grada Karlovca iz Hrvatske doveo na daske srpskih pozorišta i Strahinja Bičanin i Jasmina Stoiljković - glumci Srpske drame Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici.

Svoje stihove govorili su poznati srpski pesnici Blagoje Baković i Ljiljana Bralović.

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve odslužili su parastos Cerskim junacima, a potom je održan program koji je organizovalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije, u okviru koga su položeni venci na Spomenik Cerskim junacima.

Po završetku državnog programa, posle kratke pauze, u nastavku je održan kulturno-umetnički program Društva srpskih domaćina i Čas istorije.

Posle kulturno-umetničkog programa u porti Crkve Svetog proroka Ilije u Tekerišu Društvo srpskih domaćina je, sa blagoslovom starešine hrama, protojereja Radovana Sredojevića organizovalo ručak za sve učesnike manifestacije.

Na kraju druženja u porti crkve Svetog proroka Ilije o zločinima austrougarskih agresora u Mačvanskom Prnjavoru 1914. i zaslugama dr Rudolfa Arčibalda Rajsa vrlo potresno je govorila Darinka Rajičić – predsednica podružnica Uruženja za negovanje tradicija otadžbinskih ratova do 1918.

Grupa oko 50-ak dece, omladine i građana iz Udruženja NE DAMO JADAR – obučeni u majice sa istim nazivom prisustvovali su svečanosti kod Spomenika cerskim junacima. Oni su zamolili Društvo srpskih domaćina da se javno izjasne da li podržavaju zaštitu Jadra od potencijalnog ekogenocida zbog namere države Srbije da dozvoli otvaranj rudnika litijuma Jadar u korist multinacionalne kompanije Rio Tinto.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE