MOD Kadinjaca1121

Užice 30.11.2021. Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je juče venac na Spomen-obeležju Kadinjača, gde je obeležena 80. godišnjica čuvene bitke između pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta i snaga nacističke Nemačke.

Nakon parastosa, usledila je ceremonija polaganja venaca i kulturno-umetnički program.

Memorijalni kompleks na Kadinjači kod Užica svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona kojim je komandovao Andrija Đurović, kao i borci 1. bataljona Posavskog odreda i Oraške čete 2. Šumadijskog odreda pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju u istoriji poznatu kao Užička Republika.

Borci Radničkog bataljona hrabro su stradali u borbama na Kadinjači 29. novembra 1941. godine. Neprijateljske snage su probile poslednju odbranu slobodnog Užica, ali heroizam tih junaka ostao je upamćen u vremenima koja su usledila.

Spomen-kompleks „Kadinjača” kod Užica obnovljen je tokom 2011. godine, a reč je o složenoj arhitektonsko-muzeološkoj celini koju čini niz segmenata građenih u periodu između 1952. i 1979. godine.
izvor I foto:mod.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE