AC JavnaRadjevice1221a

Aleksandrovac 22.12.2021. Posle nekoliko protesta i akcija meštani sela gornje Župe aleksandrovačke (MZ Pleš, Grčak i Boturići) nastavljaju borbu da sačuvaju Rađevice jer se ne slažu da taj lokalitet postane kamenolom, prenose Narodne nezavisne novine Rasinskog okruga.

Pre par dana, tačnije 17. decembra 2021. godine,  u Aleksandrovcu je održana i Javna rasprave o Studiji i proceni uticaja na životnu sredinu Projekta Eksploatacije dijabaza kao tehničko građevinskog kamena na površinskom kopu ”Pleš” kojoj je prisustvovao veliki broj meštana, najuže opštinsko rukovodstvo, kao i  predstavnici firme koja je radila studiju, predstavnica investitora i predstavnici Ministrastva rudarstva i energetike.

Prema izveštaju Narodnih nezavisnih novina Rasinskog okruga rasprava je bila dosta napeta, nije bilo uvreda i psovki a  prezentacijom projekta jasno je stavljeno do znanja ogorčenim Župljanima šta im se sprema ako kamenolom proradi. Ono što se videlo u projekciji studije, jasno dokazuje da su meštani sa potpunim pravom ogorčeni i da je njihov opstanak na selu pod znakom pitanja.

Na sve propuste u projekti i samoj studiji, veoma stručno i studiozno ukazala je Tamara Tomić iz Društva za zaštitu životne sredine, koja ima desetogodišnje iskustvo u ovakvim i sličnim projektima. Posle njenog izlaganja sami stručnjaci iz Beograda odali su joj priznanje na ukazanim greškam, nepravilnostima i nelogičnostima a njeno izlaganje ispraćeno je gromoglasnim aplauzom prisutnih žitelja Župe.

U pratnji meštana tri mesne zajednice stručnjaci iz Beograda su obišli potez Rađevice gde su ustanovili da na lokaciji postoje podzemne vode, iako se u prezentovanoj studiji tvrdi da podzemne vode ne postoje.

Meštani nastavljaju borbu da odbrane Rađevice i sačuvaju svoja ogništa, a na Fejsbuku postoji i grupa SPASIMO RAĐEVICE, sa ciljem očuvanja zavičaja i prirode, koja budno prati dešavanja oko ovog problema.
izvor i foto:Nezavisne narodne novine Rasinskog okruga


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE