UNOPS 0122a

Beograd 15. januar 2022 - Evropska unija i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u okviru programa „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ (EU SHAI) objavljuju Javni poziv jedinicama lokalne samouprave za podnošenje predloga infrastrukturnih projekata manjeg obima.

Cilj Javnog poziva je da se kroz realizaciju intervencija manjeg obima u delu komunalne i socijalne infrastrukture, unaprede i poboljšaju uslovi života najugroženijih žena i muškaraca, dečaka i devojčica koji žive u podstandardnim naseljima, i da se poboljša njihov pristup javnim uslugama. Predlozi projekata treba da obuhvate unapređenje i poboljšanje postojeće socijalne infrastrukture (rekonstrukcija i unapređenje uslova korišćenja javnih objekata obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, kulture i sporta) i rekonstrukciju i izgradnju tehničke/komunalne infrastrukture (vodovod i kanalizacija, elektroenergetske instalacije, grejanje, upravljanje otpadom, javni prostori, zelene i rekreativne površine, pristupne saobraćajnice, javno osvetljenje i dr.).

U okviru EU SHAI programa, u 18 gradova i opština već se sprovode projekti socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije, koji će za 378 porodica obezbediti krov nad glavom i podršku u oblasti obrazovanja, unapređenja zapošljivosti, zapošljavanja i samozapošljavanja i pristupa različitim uslugama socijalne zaštite.

Upravo raspisanim Javnim pozivom za podnošenje predloga projekata infrastrukturnih radova manjeg obima obezbediće se dodatni uslovi za poboljšanje kvaliteta života onih koji su u najvećem riziku od siromaštva - osoba sa invaliditetom, Roma, žena žrtava porodičnog nasilja, mladih bez roditeljskog staranja i ostalog ugroženog stanovništva.

Ukupan budžet za projekte izabrane ovim Javnim pozivom je miliona evra, a moguće je prijaviti se do 28. februara 2022. godine. Pravo učešća imaju sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji.

Sve informacije o Javnom pozivu i dokumentacija za prijavljivanje dostupni su na internet stranici programa ‘’Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’.

Svim zainteresovanim jedinicama lokalne samouprave biće omogućeno da dobiju odgovore na pitanja o Javnom pozivu na onlajn informativnim sesijama koje će biti organizovane 24. i 26. januara, u terminu od 11:00 do 13:00.

Javni poziv je deo programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji”, za koji je Evropska unija izdvojila 27 miliona evra. Program sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE