NUNS Localmedia0122

„Lokalni mediji za bolje društvo“ je projekt koji će zajednički sprovoditi četiri novinarske organizacije u četiri zemlje – Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini – s ciljem izgradnje poverenja kroz prekograničnu saradnju i zajednički rad na izgradnji jakih i profesionalnih lokalnih medija.

Predviđene su zajedničke aktivnosti Sindikata novinara Hrvatske, Društva novinara Slovenije, Udruženja BH novinari i Nezavisnog udruženja novinara Srbije, uz podršku Britanske ambasade u Hrvatskoj, s fokusom na izgradnju poverenja, saradnje i jačanja nezavisnosti i slobode lokalnih medija kao osnovnog izvora informacija za građane u lokalnim zajednicama.

"Istinite informacije temelj su sprečavanja svih sukoba i izgradnje poverenja među društvima koja su u nedavnoj prošlosti bila povezana, ali i razdvojena, brutalnim ratnim sukobima. U sklopu aktivnosti pokrenuli smo Facebook grupu Lokalni mediji za bolje društvo u kojoj ćemo razmenjivati iskustva i komunicirati s kolegama iz lokalnih medija te razvijati kontinuiranu dugoročnu saradnju novinara lokalnih medija i krovnih organizacija u budućnosti. Platforma će takođe služiti kao mesto na kojem će novinari lokalnih medija moći dobiti pravovremene profesionalne savete ili pomoć i razvijati zajedničke projekte.

Takođe, Planiramo formiranje zajedničkog tima istraživača medijskih sadržaja iz četiri zemlje koji će prikupiti podatke i napraviti analizu sadržaja najmanje pet lokalnih medija u svakoj od zemalja partnera o doprinosu medija izgradnji mira, demokratiji i otvorenom društvu koje poštuje ljudska prava, raznolikost i prekograničnu saradnju.

Uz analizu medijskog sadržaja, planiran je i dubinski intervju s pet urednika lokalnih medija iz svake od ovih zemalja, s naglaskom na ispitivanje uredničkih koncepata i programskih odluka u skladu s profesionalnim novinarskim standardima i vrednostima. Tokom analize planirana je radionica/konsultacija s britanskim medijskim stručnjakom koji se bavi temama lokalnih medija a po održavanju radionice biće objavljena posebna online publikaciji na četiri domaća jezika i engleskom jeziku.

Uz podršku Skupštine EFJ-a nezavisnosti lokalnih medija publikacija će biti službeno promovisana na završnoj regionalnoj konferenciji u Zagrebu, na kojoj će učestvovati novinari/urednici, medijski stručnjaci, aktivisti civilnog društva, lokalne vlasti i međunarodni akteri na polju slobode medija.

Naš zajednički cilj je jačanje lokalnih medija, s naglaskom na mir, sigurnost i dobro upravljanje u lokalnim zajednicama, te doprinošenje izgradnji poverenja i saradnje kao temeljnih vrednosti i mehanizama za rešavanje posledica prethodnih sukoba u regionu, kao i poboljšanje održivosti i konkurentnosti lokalnih medija, podsticanje prekogranične saradnje među krovnim novinarskim organizacijama u četiri zemlje, redovna komunikacija i razmena iskustava i saveta putem zajedničke Facebook grupe Lokalni mediji za bolje društvo." - poručuju iz novinarskih organizacija koje će zajednički sprovoditi projekt.

 izvor i foto:nuns.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE