MOD obukakadetiVA0222Kop

Kopaonik 05.02.2022. Kadeti 145. klase Vojne akedemije, tokom predhodne dve nedelje, na 51. skijaškom poligonu na Kopaoniku, realizovali su obuku u zimskim uslovima koja obuhvata fizičko vaspitanje, vojnu topografiju, naoružanje sa nastavom gađanja i taktičku obuku.

U okviru segmenta obuke posvećenom fizičkom vaspitanju, koje je zastupljeno najvećim brojem časova, kadeti su uspešno prošli obuku u alpskom, nordijskom i turno skijanju, a u sklopu nastavnog plana vojne topografije - patrolno kretanje po nepoznatom zemljištu i orijentaciju u zimskim uslovima uz pomoć topografske karte, ručne busole, ortofoto karte i digitalnog uređaja za orijentaciju i laserskog daljinomera.

Kad je reč o orijentaciji i patrolnom kretanju, budući oficiri Vojske Srbije oprobali su se u dnevnim i noćnim uslovima, s tim da je dnevna maršruta bila duplo duža od noćne i iznosila je 10 kilometara.

Prilikom realizacije taktičke obuke, posebna pažnja posvećena je izradi objekata za dejstvo, zaštitu i odmaranje u zimskim uslovima, kao i upotrebi naoružanja uz korišćenje skijaške opreme, pa su kadeti prvi put imali priliku da u okviru predmeta naoružanje sa nastavom gađanja, koriste turno skije, „er soft naoružanje“, koje je Vojna akademija nabavila ove godine, kao i target mete. Reč je o tri novine koje su, po mišljenju nastavnika, umnogome poboljšale zainteresovanost i motivaciju kadeta.

Potpukovnik Zdenko Šiljak, komandant logorskog prostora, ističe da je, iako su vremenski uslovi bili zahtevni, plan logorovanja u potpunosti realizovan, i da su, boraveći na Kopaoniku, kadeti stekli nova znanja i veštine koje će im u budućnosti biti značajna na prvim oficirskim dužnostima.

Na obuci je i kadetkinja druge godine Teodora Jovanović koja kaže da je obuka bila sadržajna i da su njene kolege i starešine zadovoljni postignutim rezultatima.

"Realizovali smo i prikaz osposobljenosti, svojevrsnu krunu našeg obučavanja na Kopaoniku. Posebni oblici nastave kadetima pružaju različita iskustva koja ćemo najviše koristiti tokom karijere", ističe kadetkinja Teodora Jovanović.

Kadet Nikola Malić, dodaje i da su tokom obuke na Kopaoniku uspešno savladali nordijsko, alpsko i turno skijanje, što će im umnogome olakšati savladavanje terena.

"Naši instruktori u skijanju nesebično su nam preneli svoja znanja, a mi smo se trudili da ih usvojimo pa vam zaista mogu posvedočiti da sada svaki kadet 145. klase zna da skija. Ova obuka predstavlja spoj teorije i prakse, a imali smo priliku i da se uverimo koliko su kolektivni duh i timski rad bitni za savladavanje postavljenih zadataka" kaže Nikola Malić, kadet druge godine Vojne akademije.

Napominjemo da će konkurs za upis u vojne škole biti otvoren od 15. februara do 31. marta na koji mogu da se prijave mladići i devojke koji žele da pohađaju Vojnu akademiju, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu.

Podsećamo da je raspisan  konkurs za treću klasu Kursa za podoficire Ratnog vazduhoplovstva i PVO na koji se zainteresovani mogu prijaviti do početka marta. Takođe, svi zainteresovani za Kurs slušalaca rezervnih oficira roda avijacije prijave mogu podneti do 31. marta 2022. godine. Više informacija o uslovima i načinu konkurisanja možete pronaći na sledećem linkovima:

Javni oglas za prijavu kandidata za slušaoce kursa za rezervne oficire Vojske Srbije roda avijacije

Javni konkurs za prijem u profesionalnu vojnu službu na neodređeno vreme u svojstvu podoficira
izvor i foto:mod.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE