Danzena internationalwomensday

Međunarodni dan žena, 8. mart, obeležava se u čitavom svetu. Nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Početak obeležavanja povezan je sa protestima i akcijama koje su organizovale radnice tekstilnih i drugih industrija, boreći se za poboljšanje radnih uslova, daleke 1857. godine u Njujorku. Nastavak protesta desio se 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo ulicama istog grada zahtevajući pravo glasa, kraće radno vreme i bolje plate. Njihov slogan je bio "Hleb i ruže", gde je hleb bio simbol ekonomske sigurnosti, a ruže simbol kvalitetnog života.

Prvi nacionalni Dan žena obeležen je 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao Međunarodni dan ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista, 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu, da bi se već sledeće 1911. godine obeležavao u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj. U Srbiji se obeležava od 1914. godine.

Ujedinjene nacije su 1975. godine, zvanično počele da obeležavaju Međunarodni dan žena. Dve godine kasnije Generalna skupština UN je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava.

Iako je od prvih koraka u borbi za prava i jednakost žena prošao čitav vek, činjenice govore da se žene danas ne mogu pohvaliti da na svim poljima imaju ista prava i mogućnosti kao muškarci. One još uvek čine većinu od 1,3 milijarde siromašnih u svetu, tri četvrtine žena koje imaju više od 25 godina u Aziji i Africi je nepismeno, a takođe u proseku zarađuju od 30 do 40 odsto manje od muškaraca za isti posao.
izvor: izjzkg.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE