Sećanje na Đurđa Valjarevića, čoveka koji je dosta toga učinio za Brus i aktivno učestvovao u njegovoj izgradnji i razvoju od 1969. godine...

DjurdjeAdValjarevic RIPĐurđe Ad. Valjarević, diplomirani politikolog, rođen je 18. maja 1941. godine u Brusu. Školovao se u Brusu, Zemunu i Beogradu.
Tokom školovanja bio je uključen u aktivnosti omladine Zemuna i Beograda. Bio je urednik školskog lista i časopisa omladine Zemuna “Reč mladih”.

Tokom srednje škole i studiranja sarađivao je sa omladinskim i studentskim listovima – Omladinac, Mladost, Student, Polet itd. Učesnik je mnogih Omladinskih radnih akcija - Ada Cinganlija, Zemun, Zagreb, Cavtat, Kranj…

Bio je sekretar opštinskog komiteta omladine u Zemunu, član Sekretarijata gradskog komiteta omladine Beograda, vodio je Odbor za pripremu radnih akcija u Centralnom komitetu omladine Srbije. Rukovodio je odborom za formiranje Doma omladine u Zemunu.

Bio je član SKJ od 1959. Godine - bio je delegate na Šestom kongresu omladine Jugoslavije i na Dvanaestom kongresu saveza komunista Jufoslavije.

Po završetku školovanja radio je u Centralnom komitetu omladine Srbije, a po dolasku u Brus, 1969. godine, u Fabrici uređaja i delova. Potom 1974. godine obavljao je poslove sekretara SIZ-a kulture i informisanja a kasnije postaje sekretar SIZa dečije i socijalne zaštite opštine Brus, sve do 1983. godine.

Bio je inicijator i učesnik u gradnji i formiranju kolektiva dečjeg vrtića „Pahuljice“, Školske kuhinje i Centra za socijalni rad – ustanova koje do tada nisu postojale u opštini Brus. Od 1980. do 1993. godine bio je glavni i odgovorni urednik lista "Stvarnost", a od 1981. godine do penzionisanja dopisnik novinske agencije Tanjug. 

U oblasti kulture i informisanja podsticao je razvoj umetničkog amaterizma, zalagao se za očuvanje dostignutog nivoa institucija u kulturi i unapređenje njihovog rada.

Aktivno je učestvovao u političkom i kulturnom životu opštine i regiona Kraljevo. Više puta bio je biran u opštinski komitet SK, bio je član Izvršnog saveta opštine Brus, član Predsedništva kulturno-prosvetne zajednice regiona Kraljevo i delegat u Republičkoj skupštini kulture.

Za rad i aktivnosti dobitnik je brojnih društvenih priznanja, pored ostalih: Plakete grada Beograda - za doprinos i radne rezultate u razvoju glavnog grada, Plakete radnih akcija Centralnog komiteta omladine Jugoslavije, Plakete opštine Brus – za doprinos u razvoju opštine, Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture.
Penzionisan je kao direktor Centra za kulturu i informisanje Brus.

Iako je bio u godinama i imao problema sa vidom nastavio je da piše i pripremao je knjigu o istoriji Brusa koja je nažalost ostala nedovršena.

DjValjarevic Povelja0422

Za sve što je radio i uradio u prethodnom periodu nije bio zaboravljen jer je dobio Povelju “Branko Pešić”, priznanje od Udruženja učesnika Omladinskih radnih akcija Beograd, za izuzetan doprinosu organizovanju i razvoju dobrovoljnog omladinskog rada i učešća u izgradnji Beograda ali nažalost nije mu lično uručeno jer je preminuo 14. marta 2021. godine.

Iza sebe je ostavio suprugu Radu, devojačko Rilak, kao i mnoga dela koja je učinio za Brus a koja će pravi Brusjani znati da cene.

Za sajt BrusONLINE je napisao tekst 2016. godine u kom je ispričao dosta toga iz istorije Brusa - više na linku OVDE
tekst priredio: N.Miljković, izvor: Rada Valjarević i knjiga "150 godina biblioteke u Brusu" – A.Jeličić


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE