NALEDlogo0222b

Beograd 16.07.2022. - Nacionalno udruženje proizvođača rukotovorina Etno mreža uz podršku NALED-a upućuje poziv zanatskim udruženjima, ženama i mladima širom Srbije i regiona jugoistočne Evrope, koji se bave starim tehnikama ručnog rada, da svoje umeće predstave javnosti u okviru 9. regionalne žirirane izložbe “100 žena - 100 minijatura”.

Poziv je otvoren još dva meseca, a tema izložbe je “Čuvari tradicije”. Svi zainteresovani do 15. septembra mogu da pošalju eksponate u tehnikama veza i zlatoveza, necanja i heklanja, pustovanja, tkanja, keramike, kao i minijature izrađene kombinovanim tehnikama. Svi autori koji prijave učešće na izložbi imaju priliku da se afirmišu i dobiju priznanje struke i javnosti za svoj rad, ali i vredne nagrade.

Poziv je upućen i opštinama, kancelarijama za lokalni razvoj, mesnim zajednicama da informišu i animiraju autore da prijave učešće, a lokalna zajednica sa najvećim brojem eksponata dobija specijalno priznanje diplomatskog žirija.

Valeri Lejn, supruga kanadskog ambasadora i diplomatska pokroviteljka izložbe minijatura, naglasila je značaj ove manifestacije koja slavi kulturno nasleđe i kreativno preduzetništvo žena i mladih.

- Pojedinačno, ovi komadi predstavljaju izraz kreativnosti autora, iza kojih stoje desetine sati posvećenosti i vrednog rada. Svaki eksponat sadrži vekovima stare, tradicionalne motive i tehnike, osavremenjene od strane nove generacije, uz podršku lokalnih zajednica i zanatskih udruženja koje okuplja Etno mreža - izjavila je Lejn.

Izložba 100 žena – 100 minijatura je jedinstvena manifestacija koja postavlja visoke standarde u tehnikama za izradu rukotvorina sa ciljem aktivnog očuvanja tradicionalnog nasleđa Srbije. Organizuje se po ugledu na žirirane izložbe u inostranstvu, a cilj je motivacija žena i mladih koji se bave proizvodnjom rukotvorina.

- Učešće na izložbi minijatura u starim tehnikama, pored medijske pažnje i priznanja stručne javnosti, veoma je važno za mene koja sam registrovana preduzetnica, ali je važno i za žene koje rade od kuće. Svake godine se radujem izložbi i pozivam sve zainteresovane žene i mlade da se oprobaju u tehnikama koje najbolje poznaju – istakla je Danijela Jerinkić, vlasnica kikindskog brenda „Frajla“ i višestruko nagrađivana učesnica izložbe minijatura.

Prijavni formular moguće je preuzeti sa sajtova 1000zena.rs i etnomreza.rs. Za najuspešnije minijature i mlade autore, pripremljene su i novčane nagrade, a izložbena postavka će biti održana u Beogradu. Motivi koje autorke i autori treba da obrade vezani su za tradiciju Srbije i mogu biti srednjovekovna ornamentika (freske i manastiri), etnološka građa ili su u vezi sa ćiriličnim pismom. Tehnike kojima se mogu služiti prilikom izrade su tkanje, vez i zlatovez, keramika i pust, necanje i heklanje ili kombinovana.

Etno mreža je krovna asocijacija proizvođača rukotvorina iz cele Srbije organizovanih u zanatska udruženja i zadruge, koje izrađuju autentične rukotvorine primenom tradicionalnih tehnika.

Za više informacije pišite na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili pozovite 062 175 82 46


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE