KS TIKA0822

Kruševac 13.08.2022. Kruševac su nedavno posetili predstavnici agencije TIKA i studenti volonteri iz Turske koji su došli da se upoznaju sa relizacijom projekta „Lekar leči, priroda ozdravljuje“, u ustanovi „ Centar za osobe sa invaliditetom“.

U okviru projekta, turska agencija TIKA je nabavila staklenik sa opremom koji omogućava osobama sa invaliditetom radnu terapiju gajenjem cveća, začinskog i lekovitog bilja. Prijem za studente i predstavnike agencije priredila je gradonačelnik Jasmina Palurović, a prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Aleksandar Jovanović i direktor Centra za osobe sa invaliditetom Nevena Lazarević.

Dobrodošlicu gostima poželela je gradonačelnik Jasmina Palurović, tom prilikom ih upoznavši i sa aktuelnom situacijom, pravcima razvoja i prioritetima lokalne politike.

Ona je izrazila zadovoljstvo realizacijom projekta OSI kao i spremnost na proširenje saradnje sa agencijom TIKA i na druge oblasti.

S obzirom da je u pitanju poseta studenata različitih obrazovnih profila, Gradonačelnica ih je informisala i o postojanju Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu i mogućnostima uspostavljanja saradnje i razmene iskustava.

„Naš grad ima izuzetno iskustvo sa američko – turskom kompanijom Behtel Enka koja gradi Moravski koridor, tako da smo i na taj način partneri sa vama“. naglasila je gradonačelnica Jasmina Palurović

Studentkinje iz različitih regija Turske, koje su prvi put u našoj zemlji, iskazale su impresivne utiske posetom Srbiji i Kruševcu.

Prema rečima koordinatora TIKE u Beogradu Mehmeta Mete Anaća, ostvarena je interakcija preko projekata u preko 30 zemalja, od čega je realizovano više od 300 projekata u Srbiji. Volonteri ličnim prisustvom i uvidom imaju priliku da se upoznaju sa njihovim efektima, a najvažnija komponenta je održivost. Preovlađuju projekti iz oblasti infrastrukture, poljoprivrede, zdravstva, obrazovanja, kulture, sporta, kao i unapređenja kvaliteta života marginalizovanih grupa.

U okviru posete Kruševcu i centru OSI, gosti su obišli i JKP „Kruševac“ staklenike ovog preduzeća kao i lokaciju budućeg azila za pse, a imali su vremena i za upoznavanje sa kulturno – istorijskim znamenitostima grada Kruševca.
izvor i foto:krusevac.ls.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE