RPKks danmladih22a

Kruševac 13.08.2022. PKS Regionalna privredna komora Kruševac obeležila je Međunarodni dan mladih 12. avgust koji je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija  pozivajući vlade, civilno društvo, pojedince i zajednice širom sveta da podrže aktivnosti koje se tiču mladih, i ukažu na potencijal mladih kao partnera u današnjem globalnom društvu.

RPK Kruševac je na Dan mladih 2022 ugostila učenike završnih razreda osnovnih škola i srednjoškolce, kao i predstavnike različitih institucija i ustanova na lokalnom nivou koji su predstavili svoje programe namenjene mladima, na sledeće teme:

  • nauka i obrazovanje,
  • volontiranje i humanitarni rad,
  • zapošljivost mladih,
  • kultura i umetnost,

sa zajedničkim ciljem da se istaknu mogućnosti dostupne mladima, te da se mladi ljudi podstaknu da aktivno učestvuju u zajednici u kojoj žive i pomognu u rešavanju izazova sa kojima se mladi suočavaju.

Nakon uvodnog obraćanja predstavnika PKS RPK Kruševac, Danijele Lazarević, koja je podsetila na aktivnosti PKS RPK Kruševac namenjene mladima, pre svega u domenu dualnog obrazovanja i omladinskog preduzetništva, prisutnima se obratila Jasmina Kaličanin, savetnik za rad sa mladima u Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave Kruševac, koja je predstavila brojne aktivnosti širokog spektra koje mlade Kruševca očekuju u narednom periodu, ali tokom cele godine, u organizaciji Kancelarije za mlade Kruševac.

Imajući u vidu sve veći izazov sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje sveta, podaci na temu zapošljivosti mladih, dostupnih programa, kao i profesionalnog savetovanja i orijentacije, koje je predstavila Ana Bacić, načelnik Odeljenja za programe, preduzetništvo, obrazovanje i obuke u kruševačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, bili su više nego dragoceni za mlade koji će uskoro zakoračiti u svet planiranja karijere.

U skladu sa temom ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih - Međugeneracijska solidarnost: stvaranje sveta za sve uzraste, na volontiranje i humanitarni rad prisutne mlade ljude ohrabrila je Emina Todorović, sekretar Crvenog krsta Kruševac.

Kada su u pitanju kultura i umetnost, današnje nadahnuto obraćanje Lidije Užarević, urednika programa u Kulturnom centru Kruševac, biće podsticaj i inspiracija za mnoge mlade ljude da prepoznaju svoje talente, znanja i veštine, i potrude se da ih razvijaju.

Na temu nauke i obrazovanja govorio je Bogdan Dramićanin, savetnik za stručno usavršavanje i napredovanje Centra za stručno usavršavanje Kruševac, koji je predstavio aktivnosti Naučnog kluba CSU, ali i poveo prisutne u obilazak prostorija kluba pozvavši mlade da rade na sebi i budu kreatori društvenog progresa.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija ustanovila je 12. avgust kao Međunarodni dan mladih, pozivajući vlade, civilno društvo, pojedince i zajednice širom sveta da podrže aktivnosti koje se tiču mladih, i ukažu na potencijal mladih kao partnera u današnjem globalnom društvu.
izvor I foto:krusevac.pks.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE