Cvetuspeha2022

Beograd 12.11.2022. - Udruženje poslovnih žena Srbije je 10. novembra na svečanosti u Operi i teatru Madlenianum, po šesnaesti put dodelilo nagrade Cvet uspeha za ženu zmaja najboljim preduzetnicama u Srbiji. Takođe, u okviru manifestacije Cvet uspeha za ženu zmaja, petu godinu zaredom je dodeljeno priznanje Rodno najsenzitivnija kompanija.

Titulu žena zmaj, ove godine je ponelo 10 preduzetnica od 26 finalistkinja iz cele Srbije. U kategoriji Izvozno orijentisana firma nagradu je dobila Sanja Stanimirović, suvlasnica preduzeća „Tester-al” d.o.o., „Testeral” LLC i „STS Kan Group” iz Jagodine. Za Uspešan poslovni model titulu su ponele Dubravka Bjekić, suvlasnica i direktorka preduzeća „Payspot” d.o.o. iz Novog Sada i Tatjana Rackov Sinadinović, vlasnica i direktorka PU „Happy Kids” i „Happy Kids Stars Holding” d.o.o. iz Beograda.

Udruženje poslovnih žena Srbije je i ovoga puta zadržalo praksu da, osim u osnovnim kategorijama, dodeli i specijalno priznanje koje je ove godine dobilo sedam kandidatkinja koje su ostvarile posebne rezultate po nekom od navedenih kriterijuma iz glavnih kategorija. Specijalno priznanje za inovativnost dobila je Ivana Čukanović, vlasnica „CHI“ iz Srpske Crnje i suvlasnica „Aimed“ d.o.o. iz Beograda. Dobitnica specijalnog priznanja za socijalno preduzetništvo je Ivanka Smederevac, suvlasnica i direktorka zemljoradničke zadruge „Smederevac 2010“ iz Dolova. Za razvoj lokalnog brenda priznanje je dobila Kosara Dangić Melentijević, suvlasnica „Kabinet“ d.o.o. i vlasnica „Kabinet Lounge“ restorana iz Sopota, a za razvoj na lokalnom tržištu Jadranka Jevtović, vlasnica i direktorka „Artos“ d.o.o. Kosjerić-Varoš. Najbolji primer prevazilaženja rodnih stereotipa pokazala je Milica Vuletić, vlasnica i direktorka „DUM“ d.o.o. iz Beograda, a za ekonomsku inkluziju Zagorka Kalentić Marković, vlasnica i direktorka „Zacs Team“ d.o.o. Novi Sad. Andrea Mladin, vlasnica i direktorka „PTA Solutions“ d.o.o. i vlasnica „Eventland“ iz Novog Sada, dobitnica je specijalnog priznanja za uspešan startap.

- Promene su jedina izvesnost a njima je podložno i žensko preduzetništvo koje je u poslednjoj deceniji značajno napredovalo. Nove preduzetnice, danas, pre svega ulaze u svet preduzetništva zbog šansi a ne iz nužde kao nekada, povećava se njihov broj u uslugama zasnovanim na znanju kao i broj onih sa fakultetskom diplomom a njihove firme su održive na duži rok. Ovo su rezultati najnovijeg istraživanja koji ukazuju na žilavost ovog segmenta privrede budući da je rađeno u periodu trajanja pandemije, koja je bila dodatni veliki izazov za ionako nedovoljno podržano preduzetništvo žena. Uprkos svim preprekama, udeo ženskih preduzeća u ukupnom broju je porastao sa 25,8% na 33% u poslednjoj deceniji. Ipak, najzastupljenija su i dalje mikro i mala preduzeća a svega 5,7% izvozi na međunarodno i nešto iznad 10% na regionalna tržišta. Naših 26 finalistkinja predstavlja ilustraciju ovih nalaza na malom uzorku – rekla je dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije u svom obraćanju i dala slikoviti opis ženskog preduzetništva - Žensko preduzetništvo je kao jedrenje na talasima, ponekad ga talas popne visoko na vrh a onda dođe drugi koji ga povuče u dubine pa izbaci na obalu. Kada je vreme sunčano, to je jedna uzbudljiva avantura.

U okviru manifestacije Cvet uspeha za ženu zmaja, petu godinu zaredom je dodeljeno priznanje velikim kompanijama koje u svom poslovanju primenjuju strategiju društveno odgovornog poslovanja, rukovode se principima Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena, primenjuju principe rodne ravnopravnosti i pružaju najbolji model uključivanja žena u lance snabdevanja. Ovogodišnji pobednik u ovoj kategoriji je kompanija Schneider Electric, koja je proglašena Rodno najsenzitivnijom kompanijom. Drugo mesto u osvojila je Erste Bank AD, a treće mesto pripalo je kompaniji Nestle Adriatic DOO.

Po prvi put u okviru manifestacije, dodeljeno je specijalno priznanje – nagrada ženskoj firmi za privrednu primenu industrijske svojine WIPO IP Enterprise Medal za 2022. Cilj ovog priznanja je da se poveća vidljivost onih koje su pokazale visoku svest o zaštiti prava intelektualne svojine, i da se što više preduzetnica inspiriše na ovakav korak, jer je broj firmi koje su zaštitile svoje patente izuzetno mali, i u svetu i kod nas. Na osnovu konkursa koji je organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu, a pod pokroviteljstvom Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), izabrano je preduzeće EKO TIM d.o.o. Loznica, u vlasništvu Ljiljane Matković.

Manifestacija je i ove godine održana u saradnji sa Ministarstvom privrede, uz institucionalnu podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, Grada Beograda, Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europian SME Week-a. Cvet uspeha su podržali i korporativni prijatelji, kompanije A1, Visa, Arhi pro, Acibadem Bel Medic, Eurolog System, Izdavačka kuća Klett, zajedno sa neizostavnom podrškom firmi članica Udruženja poslovnih žena i medijskih partnera.

U prethodnih petnaest godina na ovom događaju promovisano je više od 500 žena, a 151 je dobila priznanje Cvet uspeha za ženu zmaja za najbolju preduzetnicu, dok su četiri svojevremeno proglašene ambasadorkama Evropske mreže ženskog preduzetništva. Do sada su 23 kompanije proglašene Rodno najsenzitivnijim. Od 2009. godine, na predlog Ministarstva privrede Republike Srbije, ova manifestacija je i na zvaničnoj agendi Globalne nedelje preduzetništva (SME WEEK), koju Evropska komisija organizuje u više od 40 zemalja.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE