Socanica Toplickiustanak106a

Leposavić 02.02.2023. U selu Sočanica kod Leposavića obeležena je 106. godišnjica Topličkog ustanka. Dan obeležavanja započeo je sa maršem i školskim časom u organizaciji PK Kopaonik- Leposavić od Leposavića preko Klika, sela Dobrava i Šanca do Sočanice.

Socanica Toplickiustanak106b

Na maršu je učestvovalo oko 100 učenika iz osnovnih i srednjih škola Leposavić, Lešak i Sočanica.

Socanica Toplickiustanak106d

Po dolasku u Sočanicu održan je prigodan program ispred Doma kulture,

Socanica Toplickiustanak106c

a potom i svečana akademija posvećena obeležavanju 106. godišnjice Topličkog ustanka,

"Blagodarimo svim učesnicima koji su dali svoj doprinos da i ove godine dostojanstveno obeležimo slobodarski duh i stradanje naših predaka za Slobodu Otadžbine Srbije." poručili su iz Planinarskog kluba "Kopaonik" - Leposavić.

Da podsetimo, Toplički ustanak je zvanično podignut 26. februara. 1917. godine iako su komite Koste Vojinovića Kosovca i pre tog datuma vodile borbe sa okupatorom uglavnom u blaževačkom kraju. U prvoj polovini avgusta 1916. godine u selu Leposaviću, Vojinović je osnovao „Ibarsko-kopaonički komitski odred“. Prva njegova četa, osnovana toga dana, imala je pet boraca, i to: Uroš Rudinac iz sela Rudina ispod Rogozne (ranije komitski vojvoda), Aleksandar Piper kafedžija iz Mitrovice, Vlajko Vladisavljević iz Leposavića, Proka Planić iz Zemanice i Radomir Gašić sa Kopaonika, iz Donjeg Levića - opširniji tekst o komitama Koste Vojinovića Kosovca na linku OVDE

Nenad Miljković, izvor i foto PK Kopaonik Leposavić


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE