NUNS press21

Beograd 07.04.2023. U znak sećanja na novinarsku heroinu Radislavu Dadu Vujasinović (1966 – 1994) Nezavisno udruženje novinara Srbije organizuje tribinu “Razgovor o novinarstvu” u subotu, 8. aprila u 11 sati, u prostorijama NUNS-a (Resavska 28/II).

Na tribini će se razgovarati o novinarskom radu Dade Vujasinović, njenim reportažama i tekstovima, koje bi danas nazvali istraživačkim, njenoj hrabrosti da u tom vremenu ide na ratište i otvoreno piše i govori o onome što je videla, a što je odudaralo od zvanične politike. Razgovaraće se i o novinarstvu u ratnim vremenima i u neprijateljskom okruženju, kako su redakcije tada funkcionisale i kako su novinari poput Dade Vujasinović uspevali da plasiraju svoje tekstove. Kroz razgovor će se ukazati kakva novinarska heroina zaista bila Dada – profesionalna, odgovorna, vredna i hrabra žena.

NUNS DadaVujasinovic0423

Učestvuju:

  • Vesna Mališić, novinarka i koleginica Dade Vujasinović iz redakcije Duge
  • Valentina Delić, novinarka i autorka dokumentarne emisija „Dada – svedočenja iz obeščašćene zemlje“
  • Sanja Krsmanović Tasić, rediteljka i glumica, autorka predstave „O s(a)vesti“
  • Aleksandra Krstić, profesorka Fakulteta političkih nauka
  • Studenti novinarstva na Fakultetu političkih nauka
  • Željko Bodrožić, novinar i predsednik NUNS-a

Radislava Dada Vujasinović, novinarka Duge, pronađena je mrtva u porodičnom stanu u Beogradu 8. aprila 1994. godine.

U to vreme zvanično je proglašeno samoubistvo pucnjem u grudi iz lovačke puške “sačmarice” što porodica i kolege nikada nisu poverovali. Istraga je obnovljena 1998. godine. Bez rezultata. Tek je ponovljenim veštačenjima 2008. odbačena zvanična verzija o samoubistvu i Tužilaštvo 2009. je pokrenulo pretkrivični postupak za ubistvo.

Vladina Komisija za istinu o ubijenim novinarima, formirana 2013, uvrstila je slučaj Dade Vujasinović u svoj mandat kao najteži među svim slučajevima ubistava novinara “zbog protoka vremena i dugogodišnjeg sistemskog nemara”.

„Moje tekstove sada cenzurišu zbog toga što ne mogu da se složim sa tim da je patriotizam prećutkivanje greške i zablude i da je rodoljublje po novinama veštački podgrevati imidž idealnih likova vođa iza kojih se, u stvarnosti, često kriju nesposobne i štetne face. Da je u nacionalnom interesu redigovati i prepravljati nepismene izjave tih neobrazovanih i banalnih tipova, kojima je neko dekretom odredio da budu merne jedinice patriotizma.“ Dada Vujasinović (Časopis TIKER, 14. april 1993.)

izvor i foto:nuns.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE