Brus panorama0920

Brus 05.06.2023. Povodom izrade nacrta Plana generalne regulacije Brusa koji je na javnom uvidu do 16. juna 2023. godine saopštenje je uputila Grupa građana "Dr Duta" sa apelom na sve građane da se uključe u izradu PGR Brusa.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Poziv građanima opštine Brus od Odbornika Grupe građana Dr Duta
u uključivanje u izradu Plana generalne regulacije Brusa.

Brus konferencijaGG1222a

Dragi i poštovani građani opštine Brus, kao što Vam je poznato i kao što smo Vas uvek obaveštavali kao Odbornici Grupe građana "Dr Duta“ u opštini Brus, zastupali Vaše interese, pokušavali da se kroz Institucije čuje Vaš glas, Vaši problemi, tako i ovaj put Vas obaveštavamo i Molimo da se uključite u izradu jednog od najvažnijeg dokumenta u opštini Brus, a to je izrada Plana Generalne regulacije opštine Brus.

U prethodnim objavama smo Vas obavestili posle višegodišnjeg insistiranja, da je došlo do usvajanje Odluke o izradi PGR Brusa tačnije 17.01.2022. godine na Skupštini opštini Brus. U Odluci koja je doneta rok za izradu Plana je bio šest meseci od dana potpisivanja Ugovora sa obrađivačem Plana. Skupština opštine Brus posle višemesečnog kašnjenja vrši Javni uvid Nacrta Plana Generalne regulacije i to u vremenskom periodu od 18.05.2023 do 16.06.2023 godine u prostorijama Opštinske uprave opštine Brus. Dana 01.06.2023. godine bila je Javna prezentacija Nacrta Plana Generalne regulacije, gde su bili prisutni predstavnici Urbanizma i prostornog planiranja opštine Brus, preko tridesetak građana opštine Brus, kao i sam obrađivač plana ARHIPLAN iz Aranđelovca, bez prisutnosti Medija koji građani opštine Brus plaćaju i koje trebaju informisati o važnim pitanjima.

Ovim putem apleujemo na građane opštine Brus da do 16. juna 2023 god. sve primedbe na Nacrt Plana Generalne regulacije dostave obrađivaču Plana, kako bi budući Plan bio u službi građana, privrede i potencijalnih investitora.

- Što se tiče odbornika Grupe građana Dr Duta mi smo ukazali i predočili da je postojeći Plan opterećivao do sada mnogo privatnih parcela sa javnim objektima (putevima, ulicama....) a koje više od dvadeset godina nisu privedeni nameni od strane Opštine i sada su ostali isto u novom Planu gde građani plaćaju porez na te građevinske parcele, a ne mogu ih prodati za neki vid gradnje, niti im opština uzima za planirane namene iz Plana

Grupa građana Dr Duta traži da opština Brusotkupi i privede nameni zemljište za planirane javne objekte u određenskom vremenskom periodu ako su ti objekti neophodni, ili oslobodi navedene parcele.

- Takođeono što je važno i što smo ukazivali da je veliki problem to je proces Ozakonjenja objekata u opštini Brus i da se ovom izradom Plana to mora rešiti u skladu sa Zakonom i usaglašavanjem faktičkog stanja na terenu sa novim Planom generelne regulacije, svuda gde to uslovi dozvoljavaju.

Zato apelujemo na sve građane da se uključe i dostave sve primedbe.

- U prethodnim Planovima kapitalnih investicija, Planovima razvoja op'tine Brus GG Dr Duta je predlagala izgradnju infrastrukture (ulica, vodovoda, kanalizacije, namenu prostora, zoniranje.) nadamo se da će to u ovom Planu sve uvrstiti kako bi se građanima opštine olakšao život ,a privredi poboljšali uslovi za poslovanje

- Pored toga potrebna je šira rasprava u javnost, veća prisutnost medija,privrede, građana bolja iskorišćenost prostora u okviru samog PGR-a u izlaganju Nacrta Plana,i nformisanost građana, kako bi se sve anomalije koje su do sada bile, ispravile .

Odbornici Grupe građana "Dr Duta":
1. dr Dragutin Radosavljević
2, Nebojša Jovanović

Brus, 05.06.2023.

O nacrtu PGR Brusa 2023 na linku OVDE
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE