Brus panel06233f

Sredinom juna meseca 2023. godine, tačnije 12. juna, u Brusu je održano predavanje na temu solarne energije i prešišćavanje vode koje su održali profesori sa univerziteta Toledo iz Ohaja (SAD) i instituta Vinča u Beogradu,

Panel je deo saradnje na projektu “Obnovljiva energija i voda za SAD i Srbiju”, pod pokroviteljstvom Instituta u Vinči i Američke Ambasade u Beogradu, uz učešće profesora i naučnika sa Univerziteta u Toledu (Ohajo, SAD) i iz Naučnog Insituta Vinča sa ciljem da se stanovnici opštine Brus i okoline upoznaju sa upotrebom solarnih panela i naporima na održivosti čistoće vode u Ohaju i Srbiji, kao i razmeni iskustava o ovim temama između građana i predavača.

Panel su održali:

solar

- Randy Ellingson, profesor fizike na Univerzitetu u Toledu i vođa ovog projekta. Njegovo istraživanje je vezano za razvoj i primenu novih solarnih ćelija i panela za proizvodnju struje.

- Ivana Validžić, naučni savetnik u Naučnom Insitutu Vinča. Dr Validžić je saradnik na projektu i takođe se bavi istraživanjima vezanim za razvoj novih solarnih ćelija kao i optikom i dodatnim svetlosnim efektima za bolju produkciju struje iz solarnih panela. zastupljenosti solarne energije u Srbiji.

- Dragan Isailović, profesor hemije na Univerzitetu u Toledu i saradnik na projektu. Njegovo istraživanje je vezano za analizu toksičnih molekula iz cijanobakterija, koji mogu biti prisutni u vodama jezera i reka, kao i razvojem materijala za prečišćavanje vode.

- Veroljub Milutinović, diplomirani inženjer mašinstva i diplomirani fizičar - nastavnik Osnovne škole "Jovan Jovanovic Zmaj" u penziji. Nastavnik Milutinović aktivno učestvuje u akcijama čišćenja i organizaciji istih pri udruženju građana za zaštitu prirode i negovanje srpskog nasleđa “Rajko od Rasine” iz Brusa.

Brus panel06233b

Pre nego je održan glavni panel u maloj sali Centra za kulturu Brus predavači su obišli osnovnu školu "Jovan Jovanović Zmaj" i "Srednju školu" u Brusu gde su održali kraće prezentacije učenicima i profesorima pomenutih škola.

Brus panel06233d

Na glavnom panelu sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta što je bilo i očekivano.

Brus panel06233c

Uvodnu reč imao je Veroljub Milutinović koji je upoznao prisutne sa aktivnostima udruženja građana za zaštitu prirode i negovanje srpskog nasleđa “Rajko od Rasine”. Zatim su predavanje održali profesori Elingson, Validžić i Isailović,

Brus panel06233g

Profesor Elingson je govorio o važnosti solarne energije za proizvodnju niskougljenične električne energije i njenim prednostima u očuvanju životne sredine pokazavši prisutnima kako solarni panel radi. Profesorka Validžić je govorila o zastupljenosti solarne energije kao obnovljivog izvora energije u Srbiji, dok je profesor Isailović predstavo razloge ubrzanog rasta cijanobakterija u Jezeru Iri (Lake Erie), kao i mere koje se preduzimaju u Toledu na smananjenju zagađenja (na primer, đubrivima i plastikom) i na prečišćavanju vode. Po održamom predavanju slušaoci su aktivno učestvovali u diskusiji kako bi se što bolje upoznali sa ovim aktuelnim temama od strane eminenntnih stručnjaka

Brus panel06233e

Narednog dana prema planu posetili su osnovnu školu Vuk Karadžić u Blaževu gde je posle kraće prezentacije izvedeno nekoliko ogleda što je oduševilo učenike ove škole.

"Nadamo se da će naša poseta i predavanja u Brusu i Blaževu podstaknuti intersovanja ljudi za obnovljive izvore energije - solarnu energiju i održavanje voda, i motivisati ih da volontiraju na čišćenju i održanju životne sredine. Dodatno, predavanja i eksperimentalne demonstracije imale su za cilj da motivišu mlađe, kao i starije, da nakon školovanja započnu karijere u ovim važnim oblastima." - istakli su predavači.

Profesori Elingson, Validžić i Isailović nisu krili zadovoljstvo prijemom gde god da su se pojavili posebno u školama i na glavnom panelu što nagoveštava novi susret u dogledno vreme. Do tada pogledajte video snimke dosadašnjih prezentacija na projektu “Obnovljiva energija i voda za SAD i Srbiju” - na linku OVDE
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE