SOBrus sala03191

Brus 26.10.2023. Posle ostavke predsednice opštine Brus prof. dr Valentine Milosavljević koju je podnela na funkciju 29. septembra 2023. godine ostalo je još tri dana do izbora novog predsednika opštine Brus ili će biti raspuštena SO Brus i uvedena prinudna uprava.

Prinudna uprava u jedinici lokalne samouprave uvodi se kada lokalni organi vlasti nisu u stanju da funkcionišu – npr. u slučaju da nije izabran predsednik opštine u roku od 30 dana od dana podnošenja ostavke, a o kojoj predsednik SO obaveštava odbornike na prvoj narednoij sednici SO.

Ukoliko ne bude izabran novi predsednik jedinice lokalne samouprave u roku od 30 dana onda na predlog nadležnog ministarstva Vlada Republike Srbije donosi odluku o raspuštanju skupštine JLS nakon čega predsednik Narodne skupštine raspisuje izbore za odbornike u roku od dva meseca od raspuštanja. U tom slučaju, do konstituisanja nove skupštine i izbora izvršnih organa JLS, tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa obavlja privremeni organ koji čine 5 članova - predsednik i četiri člana.

Sobzirom da privremeni organ ne bi imao pravo da odlučuje već samo da sprovodi prethodno donete i usvojene odluke JLS jer nije izabran voljom i glasanjem stanovnika već imenovan od strane Vlade Republike Srbije postavlja se pitanje na koji način će biti usvojen budžet i planovi razvoja JLS za narednu godinu, npr Plan kapitalnih investicija itd

Ukoliko dođe do uvođenja prinudne uprave biće to po prvi put u modernoj istoriji lokalnog parlamenta opštine Brus

Podsetićemo da je predsednica opštine Brus prof. dr Valentine Milosavljević podnela ostavku na funkciju 29. septembra 2023. godine a nakon završetka sednice SO Brus sazvane po hitnom postupku na kojoj je pokušana njena smena – više na linku OVDE
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE