PericR eVrsac1

Heroj sa Košara Radovan Perić uskoro dobija spomen bistu u svom rodnom mestu Krivoj Reci kopaoničkoj iz koje se odselio davne 1971. godine u Belu Crkvu, gde je živeo i radio do odlaska u odbrambeni rat na Kosovo i Metohiju u kom je podlegao ranama 28. aprila 1999. godine.

Na sednici Skupštine opštine Brus održanoj 12. juna 2023. godine doneta je odluka o postavljanju spomen biste Radovanu Periću u njegovom rodnom selu Kriva Reka.

Radovan Perić rođen je 18. juna 1950. godine u Krivoj Reci, opština Brus, Radovan je vođen zovom svojih predaka stupio kao dobrovoljac u redove Vojske Jugoslavije, kao vojnik u 125. motorizovanoj brigadi. Preminuo je u prištinskoj bolnici 28. aprila 1999. godine, od rane koju je zadobio tri dana ranije, u borbi u rejonu Raša Košares. Odlikovan je Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Prema sećanju porodice Radovana Perića, odmah nakon odsluženog vojnog roka, došao je u Belu Crkvu kako bi posetio svoju familiju. Gradić mu se toliko svideo da je odlučio da se preseli u ovu južnobantasku varoš 1971. godine, a već sledeće godine dolaze i njegovi roditelji i sestre. Radio je u lokalnoj pošti, a aktivan je bio u kuglanju gde je zabeležio uspešne rezultate. Voleo je da igra fudbal, košarku i šah. U brzom hodanju bio je među najboljima u Srbiji. Voleo je druženje i imao je puno drugova u Beloj Crkvi, koji ga se i dalje sećaju, a danas sa poštovanjem i punim srcem govore o junaku sa Košara – Radovanu Periću.

Bela Crkva, na dan kada je rođen Radovan Perić, odala je čast i priznanje svom junaku sa Košara, muralom koji će buduće generacije učiti istoriji i sačuvati sećanje na nasmejanog Radeta, dobrog druga i heroja otadžbine Srbije.
izvor i foto:eVrsac.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE