AC BadnjakKosMet1123e

Uspešno je realizovano pokloničko putovanje na Kosovo i Metohiju početnom novembra meseca 2023. godine koje je organizovalo udruženje "Badnjak" iz Aleksandrovca.

U ponoć 03.11.2023. udruženje ''Badnjak'' započelo je svoje pokloničko putovanje na Kosovo i Metohiju. Put je započet iz Beograda, a zatim su ostali putnici ušli u Aleksandrovcu.

Prva destinacija je bila Lipljan, gde se u jednoj porti nalaze dve prelepe crkve.

Tu su nas naši dragi sunarodnici srdačno dočekali. Nakon predavnja i priče sa njima krenuli smo dalje ka Sušici, u crkvu Svetog Dimitrija.Ugostila nas je mati Irina, koja u slobodno vreme pomaže Domu zdravlja u Gračanici. Nakon prijatnog razgovora s njom nastavili smo ka Milutinovoj Gračanici gde smo imali priliku da čujemo izvanrednog kustosa i koji je uspeo nam na najbolji mogući način da dočara lepotu ove Svetinje. Posle predavanja i odmora obišli smo i Draganac, zadužbinu kneza Lazara koja se nalazi u Kosovskom Pomoravlju kao i Crkvu Svetog Nikole u Štrpcu. Dan smo završili u Svetim Arhangelima kod Prizrena gde smo noćili.

Drugog dana, u subotu, 04.11.2023. smo nakon liturgije u Svetim Arhangelima krenuli ka Dušanovom gradu Prizrenu. Obišli smo samo jedan deo od mnogobrojnih svetinja ovog grada: Saborni Hram Svetog Đorđa, Bogorodicu Ljevišku, Crkvu Svetog Nikole kao i Prizrensku Bogosloviju. Sledeća stanica je bio manastir Zočište koji je ostavio veoma jak utisak na sve putnike. Nakon razgovora sa bratstvom Zočišta krenuli smo ka bašti rajskoj, odnosno Orahovcu, gde živi 230 Srba ( od toga oko 60-ak dece) u getu okruženi sa 15.000 Albanca. Dočekao nas je otac Milan sa dečicom koja žive u jako teškim uslovima. Iz Orahovca smo krenuli sa puno emocija ka Velikoj Hoči gde su naši domaćini bili Petrovići u svojoj vinici.

Trećeg dana, nedelja 05.11.2023. godine, imali smo tu čast da prisustvujemo litrugiji u Visokim Dečanima gde vreme staje. Poklonili smo se Svetom kralju Stefanu Dečanskom i krenuli ka Pećkoj Patrijaršiji pokraj reke Bistrice. Odslušali smo predavanje o ovoj velikoj svetinji i nakon toga krenuli ka Vitomirici gde je za Svetog Luku ove godine održana liturgija prvi put nakon 25 godina. Kratko smo se zadržali jer smo morali dalje ka Budisavcima gde su nas ugostile dve predivne monahinje i otpevale nam Pećka Kandila. U suzama smo napustili manastir i krenuli ka još jednoj velikoj svetinji manastiru Devič. U Deviču monahinje zbog nevremena nisu imale struju niti vodu ali to nam nije pokvarilo ovaj deo putovanja jer smo se poklonili moštima Svetog Joanikija Devičkog. Poslednja destinacija nam je bio Saborni Hram svetog Vasilija u Leposaviću.

Hodočašće je prošlo sjajno sa puno utisaka i predivnih uspomena. Svi putnici su bili i više nego zadovoljni kao i sami organizatori puta.

Udruženje Badnjak se zahvaljuje svima koji su skupili hraborst i pošli sa nama na pokloničko putovanje.

I dogodine u Prizrenu!

izvor i foto:Udruženje Badnjak Aleksandrovac


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE