Brus secastabala1123a

Posle nedavne seče stabala u urbanom jezgru varošice Brus, u ulici Mike Đorđevića, pojedini građani pitaju (se) "Kome smetaju bruski drvoredi i drveće?".

Dok se čeka odgovor na pitanje pročitajte tekst na ovu temu, odnosno lični stav, Predraga Čolića koji živi u ulici Mike Đorđevića u Brusu:

Seča u ulici Mike Đorđevića 17.11.2023. - Kome smetaju bruski drvoredi i drveće?

Brus secastabala1123b

Brus je nekada bio zelena oaza na dvema prelepim bisernim rekama. Danas ostajemo bez drveća i drvoreda, a reke su nam užasno zagađene. Ne verujem da se većina nas raduje tome, ali ne vidim i da se iko od nas trudi da promeni takvo stanje. Kada ostane samo beton, cigla i asfalt, sa rekama koje su postale kanalizacioni odvodi i deponije smeća, neće ostati ljudi. A sve nas je manje. Niko ko je u prolazu, neće ni poželeti da se zadrži u takvom mestu.

Živim u ulici Mike Đorđevića više od 50 godina i lično me je veoma pogodila poslednja seča drveća u mojoj ulici. I ne samo poslednja... A nadam se da će ova biti zadnja.

Nekada sam sa uživanjem prolazio drvoredima u Ulici Bratislave Petrović, Kneza Miloša, glavnoj Ulici kralja Petra I, u svojoj ulici... Bujno drveće, hlad, prepuno mirisa i vrabaca... A danas, danas je ostalo samo malo od drvoreda u Ulici kralja Petra I, a koji je, da se razumemo, odavno trebalo da se zanovi. Odavno su posečena stabla topole na staroj i novoj pijaci i preko puta škole. U Brusu nije ostao nijedan kesten, a bilo ih je svuda, proračunato raspoređenih – kod hotela Zvezda, kod crkve, kod JKP Rasina, kod stadiona, u dvorištima zgrada i u svakoj maloj ulici... O lipama da i ne govorim... U mnogim dvorištima javnih institucija posečena su sva stabla bez ikakve selekcije. Razumem da se poseku bolesna stabla ili ona koja predstavljaju opasnost, ali seći zdrava (bez obzira koliko su stara) - stvarno ne razumem. U pojedinim zemljama, drveće se PREMEŠTA na novu lokaciju da bi nastavilo svoj život. U dvorištu Srednje škole su i zanovljena, ali to čini, verujem, manje od 10% onoga što je posečeno u Brusu. Nikome ne bi smetao hlad drveta na bazenu, u banji, na dečijim igralištima. I tu su uspeli da „posade“ samo kocku ili beton. I ono malo drveća oko dečijih igrališta – posekoše! U redu, razmišljam - stara su, pretnja su – posecite , ali ZANOVITE! Jer, deca vole da se igraju u hladu i sigurnom zagrljaju drveća.

Čitam: po ličnom zahtevu građana ili nalogu pojedinih institucija - vršimo seču drveća tu i tu... PO ČIJEM ZAHTEVU? PO ČIJEM NALOGU? Ima li tu saglasnosti, ima li tu opravdanih razloga, ima li tu ikakve komisije!? KO DONOSI KRAJNjU ODLUKU?

VrnjackaBanja 0520ToVB1

Sa druge strane, Vrnjačka Banja, prepuna turista u bilo koje doba godine, nije poznata samo po lekovitoj vodi, već i kao zelena oaza, prijatna za šetnju, prijatna za oči... Drvoredi, drveće i parkovi se redovno održavaju, pa se čak neguju i drveni „stogodišnjaci“. Naravno, sve se i zanavlja...

U Kikindi, ulicu generala Drapšina izdvaja jedinstveni drvored koji, prema oceni svetskog sajta „Arhitektura i dizajn“, ovu ulicu postavlja na 22. mesto najlepših ulica na svetu. Reč je drvoredu koji prosto natkriva kuće i ulicu zbog čega je i tokom najvećih žega sasvim prijatno u senci i hladovini. Drvored je zasađen krajem Drugog svetskog rata i ima 389 stabala. Najviše ima američkog koprivića, javora, lipe i nekoliko stabala duda. Velika pažnja posvećuje se zdravstvenom pregledu stabala, pa tako svako drvo ima zdravstveni karton, piše na sajtu TO Kikinda. Ulicu generala Drapšina u Kikindi ljudi (turisti) žele da osete i vide.

Dragi sugrađani, da li Brus, kao turističko mesto, zamišljate kao zelenu oazu sa bisernim rekama ili kao betonsku pustoš sa deponijama smeća u tim istim rekama?

Brus ulKnezaMilosa1123

Za kraj, priložiću nešto od značaja drveća i reči čika Jove Zmaja:

Gde god nađeš zgodna mesta,
tu drvo posadi!
A drvo je blagodarno
pa će da nagradi,
nagradiće izobiljem
hlada, ploda svog,
nagradiće bilo tebe
bilo brata tvog...

Brus panorama17

Nadam se da nas ima više koji slično razmišljamo o našem Brusu i želimo da bude zelena oaza i pravo turističko mesto.
Predrag Čolić iz ulice Mike Đorđevića u Brusu

O ovoj temi pisao je sajt BrusONLINE.com ne tako davne 2015. godine - link OVDE kao i 2016. godine - link OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE